În jur de 70 de medici din Bihor au fost prezenți ieri, de la ora 14.00, la o conferință cu tema „Sănătatea și traficul de ființe umane”, desfășurată la Hotelul Hilton. Evenimentul le-a oferit medicilor o înțelegere în detaliu a fenomenului de trafic de persoane, precum și semnele care pot însoți o persoană aflată în situație de trafic.

De ce au fost aleși medicii pentru o astfel de conferință, ei neavând o tangență prea mare cu subiectul? Răspunsul l-a dat australianca Leanne Rhodes de la asociația „Abolishion”.

„Ca medici aveți posibilitatea să interacționați cu aceste victime înaintea noastră și a poliției. Ele merg des la doctor pentru că, în multe situații, au nevoie de expertiză medicală. Chiar dacă sunt însoțite, supravegheate de cei care le trafică, le puteți cere o consultare particulară, individuală și acolo puteți afla în ce situație sunt. Le puteți întreba dacă sunt bine, dacă sunt abuzate, dacă au nevoie de ajutor. Iar dacă vă cer, și solicită asta, le puteți ajuta”.

A vorbit apoi Simona Dejeu de la Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care a explicat mecanismul traficului de persoane.

„Suntem în topul țărilor cu un trafic de persoane ridicat. Cele mai multe persoane care sunt în această situație în Europa provin din România. În 2017 au fost 662 de persoane traficate în țară, iar ce este mai îngrijorător, numărul victimelor minore l-a depășit pe cel al persoanelor majore. Împreună putem schimba acest lucru. În general, pentru racolare se folosesc trei metode. Cea a oferirii de locuri de muncă bine plătite în Occident, prin intermediul anunțurilor, metoda loverboy (traficanții de persoane se folosesc de atașamentul emoțional al unei femei pentru a o obliga să se prostitueze) și racolarea pe internet”.

După discursurile introductive a urmat conferința propriu-zisă în care au fost tratate teme precum: „Abuzul asupra copilului - O problemă de veșnică actualitate” - prof. univ. dr. Radu Spineanu; „Violența, comportament la risc - abordare preventivă” - DSP Bihor; „Traficul de persoane: Ce ar trebui să cunoască profesioniștii din sănătate” - dr. Welch Katherine; „Traficul de organe și turismul pentru transplant. Declarația Istanbul” - șef lucrări dr. Carmen Pantiș; „Consumul de substanțe psihoactive la tineri - Experiența UPU Oradea” - dr. Hadrian Borcea și dr. Alin Suciu; „Asistența în traumă: Cum să-ți ajustezi actul medical în funcție de traumele suferite de pacient” - dr. Welch Katherine; „Importanța investigațiilor medico-legale în dovedirea infracțiunii de trafic de persoane” - conf. univ. dr. Camelia Buhaș; „Factori de risc în dezvoltarea comportamentelor violente la adolescenți” - DSP Bihor.

Conform ANTIP, în 2017 au fost înregistrate 662 de cazuri de trafic de persoane. 504 (76,4%) au fost femei și 340 minori (51,4%). Dintre acestea, 45 de persoane au fost recrutate folosindu-se internetul, iar 508 îl cunoșteau pe recrutor. Cele mai multe persoane, 454 (68,8%), au fost traficate pentru sclavie sexuală și 79 (12%) pentru muncă forțată.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Abolishion și Colegiul Medicilor Bihor.