Eveniment important pentru medicina orădeană. Vineri, la ora 17.00, la Primăria Oradea s-a desfășurat o nouă ediție a Premiilor Mózes Carol, manifestație prin care sunt răsplătite cu recunoașterea muncii, cele mai bune asistente medicale din Bihor.

 

Alături de ministrul Sănătății - Sorina Pintea, la eveniment au participat foștii miniștri ai Sănătăţii - Florian Bodog și Cseke Attila, prefectul Ioan Mihaiu, preşedintele Consiliului Judeţean - Pásztor Sándor, managerul Spitalului Judeţean - Gheorghe Carp, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie - Adrian Maghiar, şeful SMURD-UPU Bihor - Hadrian Borcea şi preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate - Aurel Mohan.

Managerul Gheorghe Carp a spus că a avut onoarea să îl cunoască personal pe Mózes Carol și știe ce a făcut ca lucrarea de căpătâi a acestuia „Tehnica îngrijirii bolnavului” să fie actuală și astăzi, subliniind că „fără asistente nu s-ar putea face nimic în spitale”.

Prefectul Ion Mihaiu a spus că doctorul Mózes nu a lăsat în urmă doar o școală ci și calități exemplare care se regăsesc în cei care urmează meseria de asistent medical.

Fondator al Premiilor, pe vremea când era ministru al Sănătății, Cseke Attila i-a mulțumit pentru prezență șefului actual al Sănătății, Sorina Pintea, subliniind că la edițiile precedente au participat personaje importante în minister precum Raed Arafat sau Florian Bodog.

„Mózes Carol a fost un pionier pentru sănătatea din România, într-o perioadă nu tocmai bună. Nici astăzi nu putem spune că sistemul medical merge perfect dar este important să avem printre medici oameni ca dr. Mózes Carol, profesioniști, integri, dedicați meseriei lor”, a spus Cseke.

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a subliniat că sistemul medical din Baia Mare se compară mereu cu cel din Oradea, el fiind un etalon, iar în ceea ce privește conflictul de la UPU-SMURD a adăugat că e „ca într-o familie, mai sunt și certuri dar sunt convinsă că neînțelegerile se vor rezolva și se va merge mai departe”.

Reprezentanta Ordinului Asistenților Medicali Generaliști a subliniat că cea mai mare parte din timpul pe care pacienții îl petrec în spitale îl petrec alături de asistenții medicali, că munca lor nu este o meserie ci o vocație.

„Să vă imaginați că pacienții din față sunt chiar părinții voștrii, sau chiar voi. Tratați pacienții exact cum ați vrea să fiți tratați voi”, a spus Iuliana Busuiog.   

Invitatul special al ediției a fost fiul doctorului Mózes Carol, Gabor. Acesta a spus că deși orele petrecute acasă nu erau atât de multe ca în alte familii, influența medicului a fost hotărâtoare.

„Sunt 13 ani de când tata ne-a părăsit. Pentru noi a fost un model datorită valorilor înalte, profesionalismului și moralei. Drept dovadă, opt dintre copiii din familia Mózes, i-au urmat exemplu și au devenit medici”, a spus Mózes Gabor.

 

„Omul bolnav este omul cel mai vulnerabil din lume!”

A urmat partea cea mai importantă a evenimentului, decernarea premiilor. Mai întâi a venit la microfon Ramona Suciu - managerul Spitalului de Recuperare din Băile Felix, care a prezentat CV-ul și meritele asistentei Rodica Mariana Cristea, angajată a unității medicale din 1989, subliniind că secţia pe care o conduce are, în medie, 1.900 de pacienţi în fiecare an. Asistenta a mulțumit pentru distincție afirmând că ea aparține întregului colectiv, fără de care nu se pot obține realizări.

A urmat Samarjai Irén, asistentă la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu. Irén a avur privilegiu de a fi lucrat atât cu dr. Mózes Carol cât și cu Gavril Curteanu.

„Cel mai important lucrur pe care l-am învățat în meseria mea este acela că fără empatie nu se poate face nimic. Fără implicare, bolnavul pleacă acasă vindecat dar duce cu el durerea în suflet. Omul bolnav este omul cel mai vulnerabil din lume, indiferent de statutul lui social”, a spus Samarjai Irén.

O prezență cu totul aparte la această ediție a fost cea a Nicoletei Mladin, de la Spitalul Militar „Avram Iancu” Oradea. Asistenta a participat la misiuni militare şi umanitare în teatre de război precum Somalia şi Angola, fiind distinsă cu Medalia „În serviciul păcii”, conferită celor mai merituoşi participanţi la astfel de operaţiuni.

„Am lucrat în spitale de campanie dar nu îngrijeam doar militari. 80% dintre pacienţi erau băştinaşi. Am înfiinţat şi o secţie de ginecologie şi am ajutat la venirea pe lume a 107 copii. Mulţi poartă nume româneşti, ca semn de mulţumire din partea părinților. Există somalezi cu nume precum Ion, Maria, Constantin sau Alexandru”, a povestit Nicoleta, care a dedicat premiul tuturor colegelor din Spitalul Militar, care, la fel ca ea, au participat la misiuni umanitare în Angola, Somalia sau Irak.

În fiecare an se acordă un premiu și unui cadru medical din judeţele vecine, Sălaj sau Satu Mare. Anul acesta, distincția a primit-o asistenta şefă Szabo Erzsébet, de la secţia exterioară de Pediatrie Tăşnad a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare.

„Eu lucrez cu copiii, foarte mulți abandonați în spital pentru care trebuie să fim și mamă și tată. Într-un astfel de context, problemele nu pot fi lăsate în spital pentru că la acei copilași ne gândim zi și noapte, oriunde suntem”, a spus Erzsébet.

Evenimentul a fost susținut de Fundația pentru Sănătate Bihor, cu sprijinul Primăriei municipiului Oradea și al Consiliului Județean Bihor, în parteneriat cu Fundația Partium și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România - filiala Bihor.