Festivalul Medieval Oradea a fost deschis, oficial, joi, cu o paradă spectaculoasă a cavalerilor, care a pornit de la Centrul Comercial Crișul și a ajuns în Piața Unirii. Aici a avut loc o paradă de modă medievală și un spectacol cu spadasini.

 

Ediția 2024 se anunță una de neuitat, plină de spectacole, parade și activități medievale autentice. Joi, 4 iulie, în sala cu grifoni a Cetății Oradea, a avut loc o conferință de presă cu privire la ediția din acest an a Festivalului Medieval. La conferință a participat Alexandru Chira, director general Visit Oradea, alături de reprezentanți ai Asociației Deus Vult și invitații Festivalului Medieval din România și din afara țării: Michael Sadde (Franța), Marc Hamel (Canada), Mathis Delalande (Franța) și Mihai Cotei (România). În deschiderea conferinței, Alexandru Chira a prezentat cavalerii din prezidiu, după care au fost oferite detalii despre principalele elemente de noutate ale acestei edițiii.

„Ediția din acest an se anunță mai eroică, mai spectaculoasă și mai epică decât edițiile anterioare. Turnirurile cu lance balsa aduc la Oradea 14 cavaleri din Canada, Norvegia, Franța, Slovacia și în premieră din România. O altă noutate a acestei edițiii este legată și de arhitectura evenimentului, taverna medievală fiind o premieră, precum și faptul că anul acesta scena principală va fi amplasată în Șanțul Cetății, în continuarea Arenei de luptă, pentru a facilita accesul unui număr mai mare de spectatori”, a spus Alexandru Chira, director general Visit Oradea.

În continuare, Bogdan Dărăban și David Mircea Bucur, reprezentanți ai Asociației Deus Vult, au prezentat amănunte specifice despre activitățile din festival, precum și despre echipamentele cavalerilor, armuri, lancele balsa și regulile de luptă din cadrul campionatului internațional de TAP-Fight.

„Anul acesta, am decis să organizăm pentru prima dată un campionat de turnir cu spadă balsa, cu 14 cavaleri, fiind după cunoștințele mele cea mai mare competiție de acest gen din lume. Turneul va avea două zile de calificări, vineri și sâmbătă, urmând ca duminică, opt finaliști să se dueleze pentru titlul de campion. Principala diferență față de anul trecut este numărul mai mare de participanți, tehnica este de asemenea diferită iar armurile mai ușoare”, a precizat Michael Sadde (Franța).

Ediția 2024 se anunță așadar a fi cea mai amplă și spectaculoasă de până acum, și aduce la Cetate 600 de cavaleri din nouă țări, oșteni, domnițe, meșteri medievali, menestreli plini de viață și îmblânzitori de foc, dar și un alai de artiști din România și Marea Britanie care vor anima atmosfera la scena principală din șanțul Cetății.

Anul acesta, Festivalul este împărțit în șase zone principale: arena de luptă din Șanțul Cetății, scena principală în Șanțul Cetății, zona taberelor medievale, taverna și piața medievală, zona dedicată copiilor și zona cu mâncare, băuturi și artizani. În fiecare din aceste zone vor avea loc activități și spectacole tematice pe parcursul întregii zile.

Festivalul Medieval Oradea este organizat de Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea, în parteneriat cu Asociația Deus Vult, Digi, VPK - Packaging și Bers Nova. Ediția 2024 este susținută de ING Bank România, partenerul oficial al festivalului.