Comunitatea maghiară a marcat ieri începutul revoluţiei paşoptiste din 1848 printr-o serie de manifestări care s-au desfăşurat pe parcursul întregii zile. Ca în fiecare an, cele două partide maghiare - PPMT şi UDMR - au organizat programe separate, care au culminat cu manifestările de la statuia lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii. În acest an, participanţii la manifestarea PPMT au rămas şi la cea organizată de UDMR.  

 

15 martie este zi de sărbătoare pentru comunitatea maghiară, marcând începutul revoluţiei paşoptiste din 1848. La fel cum s-a întâmplat în ultimii ani, cele două partide maghiare - PPMT şi UDMR - au avut programe similare, însă la ore diferite. Programul pregătit de UDMR Bihor, împreună cu bisericile tradiţionale, a fost acelaşi ca în anii precedenţi: depuneri de coroane la monumentul din Episcopia Bihor, la mormintele revoluționarilor din 1848 -1849 din turnul Bisericii Reformate Rogerius, la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea şi la statuia revoluţionarului român Nicolae Bălcescu. Manifestările de la statuia lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii au început la ora 17.45, programul cuprinzând citirea mesajelor primilor miniştri ai României (subprefectul Iulius Delorean a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă) şi Ungariei (consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Demeter Katalin a citit mesajul premierului Viktor Orban), alocuţiuni, depuneri de coroane, dar şi momente artistice. Printre cei care au susţinut alocuţiuni a fost preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, care le-a transmis celor prezenţi că libertatea nu are etnie sau limbă, că dezideratele paşoptiste sunt şi acum valabile, iar pentru libertate trebuie luptat în permaneţă. La rândul său, deputatul Szabo Odon, îmbrăcat pentru această ocazie în costum de husar, a afirmat că 15 martie reprezintă un ideal paşoptist „care a unit toată Europa la acel moment”.

„A fost un val de înnoire europeană, cu gândire progresistă, în care oamenii şi-au dat seama că cel mai de preţ lucru pentru fiecare este libertatea. Fiecare şi-a dorit ca să aibă o viaţă în care să trăiască în pace, în înţelegere şi în libertate”, a menţionat Szabo. La manifestările organizate de UDMR au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, liderul PSD Bihor, Ioan Mang, cei doi viceprimari orădeni - Mircea Mălan şi Florin Birta, dar şi liderii PPMT - Szilagyi Zsolt, Zatyko Gyula şi Csomortanyi Istvan. La final, participanţii la manifestări s-au deplasat în marş cu făclii pe Corso spre Parcul Petofi, unde au depus coroane la bustul poetului Petofi Sandor.

 

Acelaşi program, ore diferite

În ceea ce priveşte PPMT, programul lor a curpins depuneri de coroane la: monumentul din Episcopia Bihor, mormintele revoluționarilor din 1848 -1849 din turnul Bisericii Reformate Rogerius, mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea şi statuia revoluţionarului român Nicolae Bălcescu, însă la ore diferite faţă de programul UDMR. De asemenea, în Piaţa Unirii, au fost prezentate câteva dansuri populare maghiare, după care participanţii s-au îndreptat spre Parcul Libertăţii pentru a asista la programul comemorativ pregătit de PPMT la statuia lui Szacsvay Imre: discursuri, cântece din timpul revoluției din 1948/49 şi depuneri de coroane. Invitat special a fost preşedintele comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt. El a menţionat că Revoluţia din 1848 reprezintă un model pentru revoluţiile care au urmat. „Şi astăzi, forţe serioase ne ameninţă libertatea. Sunt centre de putere cu influenţă globală care pun sub semnul întrebării importanţa identităţii

naţionale şi a libertăţii naţionale”, susţine Nemeth, adăugând că libertatea trebuie apărată împreună de naţiunile „care trăiesc împreună în Europa centrală şi de est”. La aceste manifestări au asistat viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta, dar şi deputatul Florica Cherecheş. Programul PPMT s-a încheiat puţin înainte de cel al UDMR, majoritatea celor prezenţi rămânând să asiste şi la manifestările Uniunii.