În perioada 4-8 iulie, la Bratca, s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a Taberei de olărit Olarii de mâine, eveniment organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Bihor. Instructor de tabără a fost prof. Maria Poli Hașaș, moștenitoarea tradiției în olărit a familiei Hașaș din Vadu Crișului.

 

Creațiile tinerilor, într-o viitoare expoziție

La ediția din acest an a taberei au participat 23 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, din zona Bratca – Vadu Crișului, care au învățat și s-au perfecționat în frumosul meșteșug al olăritului. Elevii au fost coordonați de Maria Poli Hașaș, în timp ce soțul ei, Emanuel Poli, a imortalizat cele mai frumoase momente de creație ale acestora. „Tinerii au realizat în jur de 100 de vase (vaze, boluri, căni etc.), la roata olarului, dar au realizat și modelaje pe tema Viața la sat. În tabără au participat elevi care sunt înscriși la Cercul de olărit „Olarii de mâine” Bratca, genericul sub care se desfășoară tabăra. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor a venit în sprijinul realizării acestei tabere”, ne-a declarat prof. Maria Poli Hașaș, instructor de tabără. „Am colaborat foarte bine cu tinerii, care au dat dovadă de talent și originalitate în realizarea creațiilor lor, lăsându-și amprenta personală pe fiecare vas. Piesele create de ei vor fi arse în cuptorul școlii Bratca, după care, în viitorul apropiat, vor fi prezentate publicului într-o expoziție”, a mai spus interlocutoarea noastră.

 

Scopul taberei: revigorarea olăritului

Coordonatorul taberei, asist. univ. dr. Anca Popescu, a fost extrem de mulțumită de calitatea și cantitatea pieselor realizate de elevi, fiind impresionată de talentul și dăruirea cu care au executat lucrările. „În speranța că vom reuși să reînviem pasiunea pentru meșteșugul tradițional al olăritului, meșteșug practicat în zona Munților Apuseni din timpuri străvechi, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor sprijină cu entuziasm aceste acțiuni pentru revigorarea olăritului. Sunt foarte mulțumită de calitatea și cantitatea pieselor executate în tabără, de talentul și dăruirea participanților. Mulțumesc Administrației Taberelor, care a răspuns, și de această dată, cu profesionalism, asigurându-ne condiții deosebite de găzduire”, ne-a declarat Anca Popescu, consultant artistic la CJCPCT Bihor. „Avem de gând, în perspectivă, organizarea unei tabere de sculptură în lemn și, bineînțeles, de continuare a taberelor de pictură”, a conchis interlocutoarea noastră.

La sfârșitul taberei de la Bratca, fiecare elev a fost răsplătit cu diplomă de participare din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.