Duminică, 24 ianuarie, începând cu ora 12.00, în Piaţa Unirii, din Oradea, a avut loc o ceremonie militară restrânsă prilejuită de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române. Deşi programul iniţial se întindea pe durata a o oră, din pricina ploii, festivităţile s-au încheiat în jumătate din timpul alocat.

 

Evenimentul s-a desfăşurat la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii – Oradea şi a debutat la ora 12.00 cu primirea prefectului Dumitru Ţiplea. A urmat intonarea Imnului Naţional al României şi slujba de Te Deum oficiată de preoţi din structurile Sistemului Național de Securitate din Garnizoana Oradea. Au depus, apoi, flori şi coloane reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean Bihor, Primăriei Oradea, Asociaţiei Revoluţionarilor din 1989, dar şi membri ai partidelor PNL şi PSD.

În alocuţiunea rostită, prefectul a amintit faptul că Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, a pornit din dorința poporului, exprimată în cadrul Adunărilor Ad-hoc, preluată de elitele vremii și dusă la îndeplinire.

„Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza ne amintește că puterea de a ne îndeplini obiectivele, ca națiune, stă în unitatea noastră. Revenirea la libertate și democrație am obținut-o uniți împotriva dictaturii, în decembrie 1989.
Uniți am obținut garanția parcursului euro-atlantic pe care România îl are de mai bine de un deceniu și jumătate. Uniți am demonstrat că putem opri grave derapaje, putem salva democrația, atunci când o putere ilegitimă și opresivă a acționat împotriva propriului popor. Tot uniți vom reuși să protejăm sănătatea noastră, a tuturor, și să ne redresăm economia”, a subliniat prefectul.

„Trebuie să conștientizăm că 24 ianuarie 1859 reprezintă o dată importantă în construcția unității naționale și trebuie să cinstim memoria celor care au pus interesul național mai presus de cel personal, fiind neobosiți în susținerea cauzei românești. Cinste lor! Să nu uităm că, astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți în fața momentelor dificile prin care am trecut și în fața provocărilor care ne așteaptă”, a mai transmis Dumitru Ţiplea.
Cum era de aşteptat, din pricina restricţiilor impuse de pandemie, în acest an orădenii nu s-au prins în tradiţionala Horă a Unirii.