Premierul Marcel Ciolacu, alături de ministrul Sănătății Alexandru Rafila, au vizitat sâmbătă, 27 ianuarie, Sânmartinul și Oradea. La Oradea, premierul a vizitat Spitalul Județean, declarându-se impresionat de ce a văzut. Marcel Ciolacu a spus că modelul de la Oradea, unde spitalele s-au unit, ar trebui extins și în alte municipii, „fragmentarea fiind păguboasă pentru toată lumea”.     

Delegația de la București a vizitat mai întâi grădinița și școala din Sânmartin apoi Universitatea din Oradea și Spitalul Clinic Județean de Urgență.

„Am venit să vedem, printre altele, ce s-a cumpărat în ultimul timp din banii de la Ministerul Sănătății și din bugetul consolidat al statului. Cei de aici se pregătesc deja pentru viitor. O nouă clădire cu 4 etaje, gândită cu pasarelă în ATI ca să mărească capacitatea. Avem o școală de medicină foarte bună și cred că ar trebui să ne ocupăm mai mult de manageri pentru unitățile spitalicești. Cred că domnul manager de aici (Gheorghe Carp-n.r.) ar fi un bun profesor dacă dorim să avem performanță în sistemul sanitar și să nu aruncăm bani într-o gaură. În acest moment cheltuielile statului cu Spitalele sunt de aproape un miliard de euro pe lună. Și, în continuare, pacienții sunt supărați că nu au acces la sistemul de sănătate, că nu au suficiente medicamente în spitale. Medicii de familie sunt nemulțumiți că nu pot să deconteze absolut totul. Toată lumea e nemulțumită, la un efort financiar foarte mare din partea statului. E o singură concluzie. Trebuie să ne asumăm o reformă în sistemul sanitar dacă vrem să mergem înainte. Avem ca alternativă să nu recunoaștem adevăratele probleme din sistem și risipa care se face, sau să schimbăm lucrurile. Oradea este un exemplu. Au reușit să unească două spitale sub un singur manager. Sunt multe soluții. În alte părți dorim să „fragmentăm”. Fiecare cu spitalul lui, cu managerul și cu mândria lui. Nu. Acesta nu este viitorul. Viitorul este ce se întâmplă astăzi la Oradea. O recunosc și vă felicit domnule manager și pe dumneavoastră și pe Ministrul Sănătății. Vă implicați unde se face performanță, unde se salvează vieți omenești, nu unde ne facem că facem act medical dar de fapt facem paleație. Trebuie gândite soluții ca aceasta, scoase spitalele din sistem și lăsat sistemul să respire corect”, a spus premierul Marcel Ciolacu.   

 

Primul premier care vizitează Spitalul Județean

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila i-a mulțumit managerului Gheorghe Carp pentru performanțele Spitalului Județean.

„Abordarea corectă este ca în orașele mici sau cele medii să existe o adunare a resurselor existente în domeniul medical, nu o fragmentare a lor. Se fac în acest fel foarte multe servicii medicale din care spitalul obține venituri suplimentare care pot fi utilizate în dezvoltarea unității medicale. Faptul că noi am contribuit foarte mult la dezvoltarea laboratorului de neuro-radiologie, probabil unul din cele mai moderne din România, la dezvoltarea celui mai modern laborator de analize din țară, nu face altceva decât să confirme că acolo unde există profesionalism în conducerea unei unități sanitare, sunt și rezultate bune. Scopul final este ca pacienții să aibă acces la servicii de sănătate de bună calitate, iar lucrul acesta se întâmplă la Oradea. Și prin PNRR, Oradea beneficiază de un proiect de peste 100 de milioane de euro care ține tot de acest spital. Acest model de bună practică poate fi extins. Asta depinde însă foarte mult și de dorința autorităților locale de a participa la astfel de proiecte. Sunt și alte județe în România, unde se întâmplă acest lucru. La Bistrița, de exemplu”, a spus Rafila care a adăugat că „ne vom întâlni într-un fel sau altul peste 3 sau 4 luni să vedeți că majoritatea investițiilor pornite în România de acest Guvern vor fi finalizate și, indiferent de poziția pe care o vom avea, ne vom bucura că oamenii din această țară au în sfârșit acces la alte tipuri de servicii de sănătate așa cum se dorește de foarte mult timp”.

Gheorghe Carp a mulțumit ministerului Sănătății pentru banii investiți în Spitalul Județean.

„Sunteți primul premier care a fost prezent în acest spital. Miniștri au mai fost dar prim-ministru niciodată. Ministerul Sănătății a avut o importanță foarte mare în derularea proiectelor care la început păreau fanteziste sau cu mari riscuri: unificarea spitalelor, finanțările în tehnologii din domenii de vârf. Nu facem un secret că an de an avem finanțări de ordinul milioanelor de euro de la Ministerul Sănătății, ceea ce ne ajută să completăm acele goluri pe care le avem în finanțarea proiectelor. Cu premierul am discutat o schemă de pregătire a managerilor pentru următorii ani și, după calculul nostru, în nouă ani am avea manageri pentru spitale de grad 1. Ne vom strădui în următorii ani să devenim centru de referință în România pentru a arăta că se poate, și nivelul de asistență medicală spitalicească poate fi ridicat prin proiecte țintite pe dezvoltare”, a spus Carp.      

 

Între victimizare și laudă de sine

Întrebat de jurnaliști despre mult trâmbițata restructurare în sistemul medical, promisă și apoi amânată, Marcel Ciolacu a spus că nu doar Ilie Bolojan a făcut restructurare în Primărie și Consiliul Județean, ci și primarul municipiului Buzău (n.r. Constantin Toma - PSD).

„Eu înțeleg așteptările și le respect pentru că sunt îndreptățite. Înțeleg și că de peste 30 de ani se așteaptă această reformă. Mai mult decât să îmi asum, în an electoral, că voi finaliza reforma în sistemul bugetar, nu pot să fac. Nu pot să fac ce nu s-a făcut în 30 de ani, pe un sistem paușag, să spun, „toată lumea trebuie să dea afară 10% din angajații din sistemul de sănătate” să spun că am făcut reformă. Nu o să fac asta. Câteodată graba poate strica buna intenție și asumarea. În acest moment sunt 3 ministere care au făcut sistemul de organizare în interior și urmează agențiile și companiile subordonate. La Transporturi sunt 53 de astfel de entități. Am s-o duc până la capăt. Înțeleg așteptarea dar chiar să dați cu pietre în unul care și-a asumat acest lucru și în an electoral. După 6 luni destul de complicate, m-am încadrat cu toate termenele. O să mă încadrez și cu ce am promis în ceea ce privește sistemul. Am o relație personală bună cu domnul Bolojan, care înțeleg că este plecat în concediu. Există și respect, nu trebuie să fim dușmani în politică. Dacă nu identificăm bunele practici, cum sunt cele pe care le-am descoperit aici, și nu încercăm să le multiplicăm, nu vom face nimic. Eu nu pot să nu respect o administrație locală care a decis să unească două spitale și să ajungă la performanța de a avea excedent. Asta înseamnă progresul. Cu PSD sau fără PSD, cu PNL sau fără PNL, România are nevoie de stabilitate politică democratică. Dacă continuăm să punem sub semnul întrebării apartenența României la UE și la NATO când toate realizările, și cele din spitalul de aici, sunt cu fonduri europene. Am promis că termin legea cu parteneriatul public privat, Ministerul Sănătății are acest instrument. Veți vedea că se vor dezvolta. Cam ce am promis, m-am ținut de cuvânt. De 32 de ani nu s-au mișcat aceste lucruri. Nu am văzut pe nimeni, pe stradă, să țipe când un premier a îndatorat țara cu 200 de miliarde într-un an (n.r. este vorba despre fostul premier Florin Cîțu) și nici acum nu știm unde sunt. În afară de miliardul pe vaccin. Astea sunt adevărurile. Sunt la primire, sunt sacul de box, nu am nicio problemă, îmi asum pentru că nu mă obligă nimeni să stau în funcția asta. Dar, vă repet, am să duc lucrurile până la capăt”, a spus, printre altele, Marcel Ciolacu, care a subliniat că România va închide anul cu un deficit mai mic decât a previzualizat Comisia Europeană (7,8% din PIB). „Am spus că până la sfârșitul anului vom avea un deficit mai mic cu cel puțin 0,5% față de anul acesta. Îmi cer scuze, am reușit să-l fac cu 5%. Să vedem prima execuție pe primul trimestru ca să fiu și mai determinat”.

Anul trecut, Spitalul Clinic Județean de Urgență a avut investiții în valoare totală de aproape 43,6 milioane de lei. Cei mai mulți bani, 20,8 milioane, au venit de la Casa de Asigurări de Sănătate Bihor iar puțin peste 15,7 milioane de lei au venit de la Ministerul Sănătății.