În această perioadă, preoții merg, din casă în casă, pentru a vesti Botezul Domnului şi a-i binecuvânta pe credincioși şi casele lor, prin stropire cu apă sfinţită. Este un moment pe care fiecare familie îl așteaptă cu mare emoție și bucurie, aceste vizite pastorale fiind înţelese nu numai ca un act liturgic, sacramental, ci şi ca o posibilitate de mai bună cunoaştere a enoriașilor. 

Cu buchetul de busoic în mână, înmuiat în vasul cu agheasmă pe care îl poartă cu el, preotul stropeşte casa, binecuvântând. Acest moment mult aşteptat i-a reunit, ieri, şi pe membrii familiei Reștea, din Oradea. Casa lor a fost sfinţită de către părintele Ion Alexandru Mizgan, de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” - Oradea.

„Venirea preotului, de Bobotează, în casa noastră, este un prilej de bucurie duhovnicească pentru toți membrii familiei noastre. Moștenim de la părinții și bunicii noștri această tradiție bisericească, pe care noi o ducem mai departe și o predăm copiilor noștri”, ne-a mărturisit Anca Reștea, care l-a întâmpinat pe părintele Mizgan împreună cu fiica ei, Patricia, și cei doi nepoți, Mădălina și Ianis.

„Sfințirea casei ne aduce mai multă pace în suflete și nădejde în purtarea de grijă a lui Dumnezeu”, a adăugat femeia.

Bucuria Praznicelor Împărătești din această perioadă culminează cu Praznicul Bobotezei, pe data de 6 ianuarie. Sărbătoarea Bobotezei este menționată, încă din secolul al II-lea, de către Sfântul Clement Alexandrinul. „Obiceiul sau tradiția sfințirii caselor sau locuințelor credincioșilor de către preoți se pierde în negura veacurilor. Agheasma Mare, săvârșită la Praznicul Bobotezei, sfințește sufletele și trupurile credincioșilor, casele, gospodăriile, pământurile, întreg spațiul unde omul își desfășoară activitatea sau munca intelectuală sau fizică. Agheasmei celei Mari i se conferă, prin rugăciune, harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului, este dar de sfințenie, izvor de nestricăciune, vindecare de boli, alungarea diavolilor, fiind plină de putere îngerească. Din Agheasma Mare se gustă vreme de opt zile, începând de la Bobotează, dimineața, pe nemâncate, spre vindecarea de patimi și spre tot folosul de trebuință”, ne-a declarat părintele Ion Alexandru Mizgan.

Biserica a stabilit ca sfinţirea caselor credincioşilor să se facă prin două rânduieli de slujbă distincte care nu se exclud una pe alta, ci se completează reciproc. Prima rânduială este stropirea caselor cu Agheasma Mare, în prag de Bobotează. La fel de importantă, însă, este și cea de a doua rânduială, şi anume slujba sfeştaniei sau agheasmei mici, care se săvârşeşte la mutarea în casă nouă şi care se repetă, apoi, în fiecare an, sau chiar mai des, atunci când lucrarea răului se face simţită, în vreun fel, în casă.