Primăria Oradea transmite că modernizarea sistemului de termoficare trebuie făcută: „Strângeţi din dinţi!”
Confruntaţi cu o mulţime de reclamaţii din partea orădenilor nemulţumiţi că nu au căldură în apartamente, reprezentanţii municipalităţii au prezentat ieri situaţia lucrărilor de reabilitare a reţelelor de termoficare din municipiul Oradea.
Viceprimarul Mircea Mălan susţine că de sâmbătă seara încălzirea funcţionează în parametri normali, cu unele excepții în Sînmartin și Băile Felix, unde a intervenit o problemă tehnică. Pe de altă parte, şeful Termoficare Oradea a anunţat că ieri la amiază erau înregistrate 22 de avarii.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute ieri, viceprimarul Mircea Mălan a cerut scuze orădenilor pentru disconfortul generat de lucrările efectuate la reabilitarea reţelelor de termoficare, însă a menţionat că este convins că administraţia locală nu avea altă variantă decât modernizarea vechiului sistem de termoficare. Mălan susţine că încă mai sunt pierderi foarte mari pe reţea, pierderi care costă cel puţin 3 milioane euro pe an.
„Sunt absolut convins că, dacă orașul Oradea va continua să investească, dacă orădenii vor continua să strângă din dinți și vom reuși să reabilităm acest sistem, cei care astăzi doresc să meargă spre alte variante vor cere din nou racordarea la sistemul centralizat, pentru că asta se întâmplă peste tot, acolo unde sistemul centralizat este funcțional, unde asigură o calitate corespunzătoare și unde nu generează pierderile colosale pe care noi le producem. Marea noastră provocare este să reducem aceste pierderi masive pe care sistemul le are din cauza stării sale proaste”, a mai declarat Mircea Mălan.
Viceprimarul a menționat că în etapa I s-au reabilitat 17,5 km de reţele magistrale, în etapa a II-a sunt vizaţi alţi 20,28 km, iar într-o a treia etapă (2018-2019) vor fi reabilitaţi alţi 11 km de reţea. Rețeaua de distribuție este formată din 86 km conducte magistrale, 149 de puncte termice și peste 140 km rețele secundare, la care se adaugă și sistemul de reciclare a apei. „Starea acestui sistem a făcut și face ca serviciile pe care le furnizăm astăzi populației să nu fie la parametrii de calitate și de cost corespunzători”, a declarat Mircea Mălan. Viceprimarul a precizat că din etapa a II-a s-au reabilitat deja 5,7 km de reţea, lucrările făcându-se pe banii firmelor care execută lucrările. Acestea îşi vor recupera banii după semnarea contractului de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Mălan a afirmat că în discuţiile cu constructorii, pe baza experienţei din anii precedenţi, s-a decis ca lucrările să se desfăşoare pe perioada verii şi să fie finalizate până în 15 octombrie. „Sezonul rece a venit însă mai repede decât de obicei, iar la începutul lunii octombrie deja erau îndeplinite toate condițiile legale necesare pentru a începe furnizarea agentului termic. În această situație, în care practic orașul era cu conducte secționate în mai multe zone, problema a fost rezolvată prin provizorate, însă rețeaua în ansamblul ei nu avea capacitatea de a furniza cantitatea de agent termic necesară funcționării sistemului în integritate la parametrii normali”, susţine Mircea Mălan, adăugând că 140 de puncte termice au funcționat la parametri normali, cinci puncte termice nu au avut încălzire și apă caldă deloc, iar celelalte puncte termice au avut câteva ore ori încălzire, ori apă caldă.
Lucrările au fost finalizate în data de 15 octombrie, iar începând de duminică, 16 octombrie, sistemul de termoficare funcționează în parametri normali, cu unele mici excepții în Sînmartin și Băile Felix, unde din cauza unei defecţiuni tehnice au fost probleme cu încălzirea și furnizarea apei calde. „În prezent, toate punctele termice furnizează agent termic la parametrii normali, singurele situaţii în care cetăţenii nu beneficiază de căldură fiind cele provocate de avarii sau dacă cetăţenii au închis robinetele la nivel de bloc”, a precizat directorul Termoficare Oradea, Stănel Necula, care a anunţat că ieri erau înregistrate 22 de avarii în sistemul de termoficare, iar în perioada 7-17 octombrie au fost 114 avarii. Necula a mai anunţat că Termoficare are în derulare o procedură de achiziționare a unei stații de pompare care să deservească Magistrala 3 (Rogerius) până când tot sistemul va fi reabilitat. Pe de altă parte, viceprimarul Mircea Mălan a anunţat că încă se lucrează pe străzile Mihai Viteazul, Mihai Eminescu şi W. Shakespeare, unde se vor face cuplări la reţelele de termoficare. În zona străzii Mihai Viteazul cuplarea reţelelor va fi făcută începând de azi, când va fi oprită furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi căldură timp de două zile.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.