Până joi, 7 iunie, Oradea va fi gazda celei de-a XI-a ediții a Congresului Internațional al Germaniștilor din România, un eveniment de anvergură la care participă 160 profesori, cercetători și scriitori din România, Germania, Austria, Ungaria, Beligia, Luxemburg și alte țări ale lumii. 

Intitulat „1918 – Puncte de cotitură în cultură, literatură și societate”, congresul este organizat de Societatea Germaniștilor din România și găzduit în tandem de Departamentele de germană ale Universității din Oradea și Univesității Creștine Partium.

Deschiderea festivă și primele comunicări științifice au avut loc luni, 4 iunie, începând cu ora 9.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea. Oaspeții au fost primiți cu muzică interpretată de grupul vocal „D’al Segno” de la clasa de maiestrie a sopranei conferențiar Florina Mariș-Hinsu, cadru didactic al Facultății de Muzică a Universității din Oradea.

La congres participă 160 profesori, cercetători și scriitori din România, Germania, Austria, Ungaria, Beligia, Luxemburg și alte țări ale lumii. Comunicările și dezbaterile vor avea loc alternativ la cele două universități orădene, iar programul cultural include manifestări interesante chiar și pentru publicul larg.

Luni, 4 iunie, de la ora 19:00 a avut loc spectacolul de teatru în limba germană „Jedermann oder die Einladung zum Essen” în regia și după textul scriitoarei Carmen Elisabeth Puchianu, pus în scenă de trupa studențească „Die Gruppe”, de la Universitatea Transilvania din Brașov, eveniment desfășurat în sala festivă a Universității Creștine Parțium.

Astăzi, 5 iunie, scriitoarea austriacă Lisa Spalt va citi din opera sa și se va afla în dialog cu publicul la cafeneaua librărie Ratio et Revelatio. Coordonat de profesor universitar Mariana Lăzărescu de la Universitatea București, evenimentul este sprijinit de Forumul cultural austriac. Pentru participanții la congres Ambasada Republicii Federale Germania la București organizează o recepție.

În data de 6 iunie, germaniștii vor face un tur cultural ghidat al orașului, care se va încheia la Cetatea din Oradea cu o cină și o degustare de vinuri.

Congresul se organizează odată la trei ani într-un centru universitar din România, iar alegerea Oradiei ca loc de desfășurare a acestui eveniment este un certificat de încredere pentru nivelul la care este predată limba germană și la care se face cercetare germanistică orădeană. Evenimentul este un bun prilej pentru studenții germaniști și pentru profesorii de limba germană din școlile bihorene să afle informații de ultimă oră aplicabile în domeniul lor de activitate.

Parteneri ai acestui important eveniment științific și cultural sunt Oficiul German de Schimburi Academice (DAAD), Primăria Municipiului Oradea.