"După o viață întreagă, vine unul cu o hârtie, și te dă afară" - Despre cum se vrea reforma culturală în Oradea, la nivelul bordurii din asfalt.

Peste șapte sute de orădeni au fost alături de actorii și instrumentiștii Filarmonicii în această seară, într-un moment în care era chiar necesară implicarea lor. Exprimarea artiștilor din această seară, unică în ultimele trei decenii, nu are la bază frica de ziua de mâine, ci îngrijorarea că decizia de azi poate denatura și întuneca viitorul. De aceea, într-un moment emoționant, actorii Teatrului Szigligeti, actorii Teatrului Regina Maria și instrumentiștii Filarmonicii de Stat, au cântat în cadrul unui manifest artistic, Anatevka, din spectacolul Scripcarul pe acoperiș. Momentul a fost adaptat și interpretat în limbile română și maghiară, iar textul evreilor care sunt obligați să-și părăsească satul a fost cum nu se poate mai potrivit pentru perioada tulbure pe care artiștii celor trei instituții de cultură o traversează astăzi.

"După o viață întreagă, vine unul cu o hârtie, și te dă afară. Ar fi trebuit sa dea foc văgăunii asteia mai demult. Cei care vor trece prin Anatevka, nici nu or să știe că noi am trăit pe aici. Ce părăsim? (...) Anatevka, habar nu ai tu ce greu ești de uitat,,,"
Apoi s-au declamat în română și maghiară cele cinci puncte esențiale pentru o viață culturală sănătoasă în Oradea cuprinsă în spasmele unei reforme pripite:

1 Integritate. Nu vrem modificarea unilaterală a contractelor. Credem că acest demers ar pune în pericol integritatea trupelor și ar priva angajații de drepturile câștigate.

2. Independență instituțională. Nu vrem comasarea instituțiilor culturale. Dorim să ne gestionăm în continuare resursele, în spiritul libertății artistice. Suntem convinși că independența instituțională este o garanție a calității și diversității.

3. Trupă permanentă. Nu vrem un teatru bazat pe bază de proiecte sau un teatru gazdă, deoarece acest lucru ar atrage după sine desființarea trupelor permanente și ar expune activitatea artistică voinței puterii politice sau chiar diletantismului.

4. Demnitate. Vrem respectarea demnității culturii și a lucrătorilor în domeniul culturii și respingem orice decizie care ar expune activitatea artistică voinței politice sau chiar diletantismului. 

5, Public. Credem că românii și maghiarii din județul Bihor au dreptul incontestabil la propriile lor instituții culturale. Suntem convinși că o comasare ar avea efecte nocive asupra obiceiurilor culturale, ar lăsa mai puține opțiuni publicului și ar diminua atractiviatrea regiunii.

În aplauzele mulțimii artiștii și-au luat La Revedere, amintindu-le celor prezenți să semneze petiția "Solidari cu artiștii din Oradea".