Recolta toamnei și tehnică agricolă de vârf - Târgul Agro Bihor și-a deschis porțile
Cea de-a opta ediţie a Târgului Agro Bihor a debutat ieri, la Oradea, evenimentul reunind, în parcarea Era Shopping Park, recolta toamnei și tehnica agricolă de vârf. Târgul se desfășoară în perioada 2-4 septembrie, iar anul acesta aduce, pe lângă noutăţile din domeniu, şi nume consacrate pentru iubitorii de folclor.
Deschiderea oficială
Startul evenimentului s-a dat ieri, la festivitate luând parte directorul executiv al Camerei Agricole Județene Bihor - Marius Ștefan, subprefectul Iulius Delorean, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor - Traian Bodea, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor - Remus Moțoc, directorul executiv al Direcției Agricole Bihor - Nicolae Hodișan, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - Cristian Buzle, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bihor - Florian Pavel, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor - Marius Rotar, secretarul municipiului Oradea - Ionel Vila și directorul Era Park - Florin Mal. „Mă bucur să mă aflu aici, la această ediție a Agro Bihor. Încă de la prima ediție, ne-am dorit să aducem aici tehnică agricolă de ultimă generație, un exemplu în acest sens fiind tractorul John Deere, care a ajuns în mâinile unui fermier bihorean, Florin Ciurdaru...”, a spus Marius Ştefan, organizatorul evenimentului, ieri, la festivitatea de deschidere.
Peste 80 de firme participante
La ediția din acest an a târgului participă peste 80 de firme din domeniu, atât din vestul ţării, cât şi din Bucureşti. Iubitorii de produse tradiţionale şi mâncăruri au la dispoziţie sortimente diverse de legume şi fructe, miere de albine, uleiuri presate la rece, vinuri din diferite specii de struguri, cârnaţi de casă etc. Curioşii pot admira inclusiv un stand cu legume inedite, altfel colorate, ca de exemplu roşii galbene sau negre, cartofi violeţi sau dovleci ornamentali.
Dorina Diniș este din Ghiorac și de 25 de ani se ocupă cu cultivarea fructelor și legumelor. La standul său pot fi admirate și achiționate roșii, ardei, piersici, nectarine, la 4 lei kilogramul, fiecare.
„Anul trecut, am participat prima oară la acest târg și am fost foarte mulțumită de vânzare. În plus, la tombolă, am câștigat grâu pentru trei hectare de pământ”, ne-a spus femeia. Lângă ea, își vinde produsele Mariana Morar, din comuna Avram Iancu, care se află pentru a cincea oară la târg. De data aceasta, a adus castraveți - 3 lei kg, ardei - 2 lei kg, fasole verde - 4 lei kg, vinete - 1,5 lei kg, varză roșie - 4 lei kg etc. „Particip pentru a cincea oară la acest târg. În primii ani, vânzarea a mers mai bine, iar apoi, a fost mai slab”, ne-a declarat femeia, care de 20 de ani se ocupă cu cultivarea fructelor și legumelor.
Folclor de calitate și expoziții
„Târgul Agro Bihor este un eveniment care reunește recolta cea mai frumoasă a județului Bihor, dar și utilaje agricole de ultimă generație”, a anunțat Emil Trifa, ieri, la inaugurarea evenimentului. Dacă prima parte a zilei a fost alocată deschiderii oficiale şi vizitării standurilor, spre seară, bihorenii au fost invitați sub cupola centrului comercial, la un concert folcloric extraordinar, cu Nicolae Furdui Iancu, acompaniat de orchestra Rapsodia Bihoreană, sub îndrumarea dirijorului prof. Liviu Buţiu. Au urcat pe scenă interpreţii Antonela Ferche Buţiu, Maria Sidea, Voichiţa Mihoc, Dana Ionela Jurjuţ şi laureaţi ai concursului “Moştenitorii”, realizat de TVR 1, dar şi ansamblul de dansuri populare “Vetre Bihorene”.
Pe de altă parte, la fel ca în anii trecuţi, vizitatorii pot vedea în cadrul târgului o gamă variată de maşini agricole care lucrează pământul, de la arat până recoltarea produselor, dar şi diverse tipuri de tractoare, dotate la nivelul celor mai recente cerinţe din domeniu. De asemenea, curioşii pot admira expoziţii de cai de rasă, vaci, oi, porci sau ponei. De precizat că AgroBihor cuprinde şi o serie de seminarii şi demonstraţii pentru fermieri.
Programul târgului
Târgul poate fi vizitat până duminică inclusiv, după următorul program: astăzi, 3 septembrie, la ora 11.00 - demonstraţie cu utilaje folosite în ferme; la ora 14.00 - întâlnirea Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor şi Lucrătorilor în Reproducţia Animalelor Bihor - condiţii de acordare a sprijinului cuplat, locaţia: cortul organizatorului; la ora 16.00 - întâlnirea crescătorilor de cabaline, locaţia: cortul organizatorului; la ora 17.00 - atelier pentru copii - micii fermieri; duminică, 4 septembrie, la ora 11.00 - premierea exemplarelor de caprine, ovine, bovine şi cabaline expuse; la ora 12.00 - simpozion cu tema: „Îmbunătăţirea competivităţii şi calităţii laptelui de oaie în zona de Vest a României”, prezentat de prof. dr. ing. Ioan Pădeanu, locaţia: sala de conferință Era Park; la ora 14.00 - tombola participantului; la ora 16.00 - festivitatea de acordare a diplomelor de participare la Târgul AgroBihor ediţia a VIII-a. Intrarea la târgul de utilaje şi la animale costă 5 lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.