Tinerii de la Rotaract Club Oradea și-au văzut joi visul cu ochii: predarea către Spitalul Municipal a celor două aparate de decontaminare a aerului cu presiune pozitivă, care au fost achiziționate în cadrul proiectului „O cană de fericire”.

 

„O șansă la viață”

Joi, 8 martie, la Spitalul Municipal, a avut loc o conferință de presă, în cadrul căreia tinerii de la Rotaract Oradea au anunțat finalizarea şi implementarea cu succes a proiectului „O cană de fericire 2017”, deoarece s-a reuşit achiziţionarea a două aparate de decontaminare a aerului cu presiune pozitivă. Aceste aparate au fost montate cu succes în incinta Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” - Oradea, Secţia de Oncologie Pediatrică.

„Mulțumim Asociației Rotaract Club Oradea, pentru sponsorizarea pe care a făcut-o pentru Spitalul Municipal din Oradea, respectiv două aparate de decontaminare a aerului. Aceste aparate au fost montate în Secția de Oncologie și Hematologie Copii. Valoarea acestor aparate este de 29.512 lei. Mulțumesc, pe această cale, asociației, pentru acest sprijin. Pentru noi, chiar este un sprijin, atât pentru spital, cât și pentru copilașii care vor fi internați la noi”, a spus Maria Silaghi, managerul unității spitalicești.

Ce fac aceste aparate?

În cazul unui copil bolnav de cancer, cel mai banal virus îi poate fi letal în perioadele în care organismul său are o imunitate scăzută. Aceste aparate de decontaminare a aerului cu presiune pozitivă sau negativă protejează sistemul imunitar, având un rol de prevenţie.

„Acest aparat nu face altceva decât să asigure un flux de aer filtrat, care are presiune pozitivă, adică presează aerul în afara încăperii și nu permite intrarea germenilor patogeni din exterior. Aparatul este unul extrem de complicat. Nu mă întrebați amănunte tehnice. Eu nu pot decât să mă minunez când văd așa ceva. Personal, dar și în numele copiilor pe care îi tratăm, mulțumim acestei asociații, foarte inimioase, Rotaract, care ne-a ajutat în achiziționarea acestor aparate”, a spus fostul ministru al Sănătății, dr. Ritli Ladislau.

În continuare, tinerii de la Rotaract au vorbit despre modul în care le-a venit ideea achiziționării acestor aparate.

„Ideea a pornit de la niște orădeni, tot membri ai Clubului Rotaract. Au venit cu ideea de a ajuta copiii, în mod special, în prag de Crăciun, pentru că ei sunt cei care se bucură cel mai mult de cadouri în preajma acestei sărbători. Identificarea acestei nevoi a venit prin câteva surse din cadrul Rotaract. Luând legătura cu Spitalul, ne-au sugerat că au nevoie de aceste două aparate de decontaminare a aerului, care au rol de prevenție. Astfel că, prin eforturile fiecărui membru al acestei comunități, am reușit să strângem fondurile necesare și, nu în ultimul rând, cu sprijinul Primăriei Oradea, care ne-a permis accesul la Târgul de Crăciun”, a menționat Alexandra Bejan, coordonatoarea celei de-a IX-a ediții a proiectului „O cană de fericire 2017”.

24 de zile pentru o cauză nobilă

„Orice produs achiziţionat din incinta Căsuţei Fericirii de la Târgul de Crăciun a contribuit la strângerea fondurilor necesare. De asemenea, susţinerea proiectului a venit şi din afara judeţului nostru, de la elevii Şcolii Peter Thal din Râşnov şi o grupă de nivel preşcolar, care au pregătit căni cu dulciuri ce au fost vândute în numele Proiectului O cană de fericire la Târgul de Crăciun din Râşnov”, a precizat Ionuț Ciucur, membru Rotaract Oradea.

Pentru achiziționarea celor două aparate, membrii Cluburilor Rotaract și Interact Oradea au vândut mii de cești de ceai, vin fiert și ciocolată caldă, în schimbul unei sume modice de bani, care au fost donați, în totalitate, cauzei alese. Dotările oferite de Rotaract Oradea se alătură multor altora similare, provenite tot din donații, din partea unor ONG-uri locale.  

Directorul medical al Spitalului Municipal, dr. Florin Maghiar, a prezentat, joi, în cadrul conferinței de presă, câteva din aceste proiecte.

„Toate eforturile făcute de asociațiile și cluburile din Oradea vi le-am prezentat de-a lungul anilor, unele fiind de un ajutor extraodinar. Ceea ce au făcut tinerii aceștia pentru noi este extraordinar. Nu uitați cum Clubul Rotary, de exemplu, a făcut tot proiectul pentru cele două etaje de la Oncologie, la clădirea pe care am renovat-o, și la care ați participat, la deschidere. Avem Clubul Lions care, an de an, ne ajută cu camerele implantabile la copii și chiar la adulți, pe care ni le cumpără și pe care ne bazăm. Bineînțeles că, dacă n-ar fi ei, noi am cheltui o sumă importantă de bani, pe de-o parte. Pe de altă parte, ei ne anunță din timp dacă nu mai pot, ca să intrăm în procedurile de achiziții…”, a menționat dr. Florin Maghiar.

„Ceea ce primim de la cluburi, fără să dau nume, este ceea ce cerem noi. Legat de ajutorul uman-financiar, este extraordinar, și le mulțumim. Aceste ONG-uri ne fac niște cadouri după ce analizează ceea ce aveam nevoie, vin pe secțiile respective, se interesează care sunt lucrurile de care avem nevoie. Cred că recunoștința cea mai mare este că ne dăruim profesia persoanelor care se vor bucura de aceste donații. Nici cei care ni le dăruiesc nu doresc altceva decât să știe că au ajuns unde trebuie și că cei care le folosim, le folosim spre binele celor care au nevoie”, a mai spus Maghiar.

În fiecare an, părinții a aproximativ 15.700 de copii din întreaga lume primesc vestea că aceștia suferă de cancer. Indiferent de vârstă, etnie și condiții socio-economice, această boală rămâne, în continuare, cauza de deces numărul 1 în rândul copiilor la nivel internațional.