În perioada 15-22 octombrie a.c., va avea loc Săptămâna Culturală Marghitană, un eveniment care se derulează pe parcursul a opt zile, fiind prima manifestare care are loc în Casa de Cultură a municipiului după o perioadă de cinci-şase ani de investiţii.

 

Vor fi opt zile în care locuitorii din zonă, şi nu numari, vor avea ocazia să participe, gratuit, la spectacole de teatru, concert simfonic, spectacole folclorice, de cabaret, expoziţii, dar şi concerte ale unor artişti îndrăgiţi români şi maghiari. Organizatorii evenimentului sunt Primăria Marghita, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor. „Am răspuns invitaţiei Primăriei Marghita de a fi parteneri la acest eveniment, deoarece este unul special, cu un program valoros, nu doar din punct de vedere cantitativ, ci şi calitativ”, afirma purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor, Adrian Simon, într-o conferinţă de presă organizată ieri, la care au mai participat Veronica Demeter, directoarea Casei de Cultură Marghita, şi Demian Zsolt, consilierul primarului Pocsaly Zoltan. De apreciat faptul că atât trupele de teatru, cât şi ansamblurile folclorice au acceptat să vină la Marghita cu costuri minime, organizatorii suportându-le doar cheltuielile de transport. „Cele cinci zile de evenimente culturale ne costă 15.900 lei, având în vedere că nu plătim reprezentaţiile, ci doar cheltuielile cu transportul. Mai avem de achitat 61.000 lei pentru spectacolele de sâmbătă şi duminică, mai exact pentru Iris şi Caramel, plus cheltuielile cu focul de artificii”, afirma Demian Zsolt, consilierul primarului.

 

Programul manifestărilor

Săptămâna Culturală Marghitană va debuta duminică, la ora 18.00, la Casa de Cultură din localitate, unde marghitenii şi toţi cei din zonă sunt invitaţi să participe la spectacolul de teatru „În plină glorie!”, al Teatrului Regina Maria. Luni, 16 octombrie, la ora 10.00, în sala festivă a Liceului Teoretic „Horvath Janos”, va avea loc prezentarea interactivă „Marghita de 800+ ani”, după care, de la ora 18.00, la Casa de Cultură, va avea spectacolul ansamblului de dansuri Haromszek, o producţie de teatru de dans Mundruc, în limba maghiară. Marţi, la ora 11.00, tot în sala festivă a Liceului „Horvath Janos”, este programată comemorarea evenimentelor din 1956, „Trupe în luptă”, după care, de la orele 11.00 şi 12.00, pe scena Casei de Cultură, copiii sunt aşteptaţi să participe la spectacolul Teatrului Arcadia Oradea, „Poveşti populare ruseşti”, iar de la ora 18.00, în aceeaşi locaţie, Filarmonica de Stat Oradea prezintă „Camerata Michael Haydn”. Miercuri, de la ora 16.00, la Casa de Cultură, va avea loc un eveniment inedit, şi anume lansarea cărţii „Confesiune de-o zi” a unei pensionare din zonă, Stela Cheregi, după care, de la ora 18.00, în aceeaşi locaţie, marghitenii sunt invitaţi la concertul extraordinar de muzică populară „Din Bihor până-n Banat”, prezentat de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, pe scenă evoluând artişti îndrăgiţi cum ar fi Otilia Haragoş Seghedi, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Mitica Negrean, Florin Bonţu, Luminiţa Tomuţa, Petrică Popa, Stângaciu, Leontin Ciucur, Cornel Borza, sub bagheta dirijorului Adrian Miescu. Un alt spectacol de teatru, „Floare de mină”, prezentat de Teatrul Maghiar Szigligeti Oradea, va avea loc joi, 19 octombrie, la Casa de Cultură, începând de la ora 19.00. Vineri, la ora 9.00, în sala festivă a liceului, are loc conferinţa Facultăţii de Medicină din Oradea, „Să trăim mai sănătos”, după care, de la ora 11.00, va avea loc o vizită la Cimitirul Evreiesc din Marghita, în cadrul evenimentului intitulat „Piatră pe piatră”, organizat pentru comemorarea Holocaustului. În aceeaşi zi, de la ora 17.00, la Casa de Cultură, are loc Balul Bobocilor de la Liceul „Horvath Janos”. Sâmbătă, începând de la ora 17.00, la Casa de Cultură, are loc spectacolul Cabaret 2017, prezentat de Grupul de Teatru al Asociaţiei „Horvath Janos Tarsasag”, format din oameni ai locului. În toată această săptămână, invitaţii vor putea vizita mai multe expoziţii, cum ar fi cea de machete, intitulată „Soare aer şi mişcare”, a elevilor clasei a II-a C, de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, cea de pictură, realizată de Asociaţia Culturală „Art Flora” Oradea şi Clubul Copiilor şi Elevilor Marghita, precum şi o expoziţie de artă plastică. De asemenea, duminică, 22 octombrie, de la ora 13.00, în sala de conferinţe a Primăriei Marghita, va avea loc premierea cuplurilor de pensionari care au împlinit 50 de ani de căsnicie.

Timp de trei zile, începând de vineri, pe o scenă amenajată în zona centală a oraşului, vor avea loc concerte susţinute de îndrăgiţi artişti români şi maghiari, printre care îi amintim pe Claudiu Borza (vineri, ora 21.00), Lena Miclăuş (vineri, ora 22.00), Ansamblul Auşana (sâmbătă, ora 18.00), Caramel (sâmbătă, ora 20.00), Sabyest (sâmbătă, ora 21.30), Detox (duminică, ora 20.00), evenimentul încheindu-se cu spectacolul oferit de Cristi Minculescu şi Iris, duminică, de la ora 21.00, urmat de un foc de artificii.