Sinagoga ortodoxă Aachvas Rein, situată pe strada Primăriei, a intrat în circuitul turistic al Oradiei, ieri seară având loc inaugurarea oficială a Muzeului istoriei evreilor din Oradea și Bihor, care a fost amenajat în fostul lăcaş de cult. Noul muzeu cuprinde informaţii, obiecte, documente legate de istoria comunității și dezvoltarea orașului, cât şi un spaţiu dedicat victimelor Holocaustului.

Inaugurarea Muzeului istoriei evreilor din Oradea şi Bihor a avut loc ieri seară, la eveniment partcipând membri ai Comunităţii evreieşti din Oradea, feţe bisericeşti, istorici, muzeografi, reprezentanţi ai administraţiei locale, reprezentanţi ai unor instituţii de cultură, precum şi cei care au ajutat la reabilitarea Sinagogii de rit ortodox, sau la transformarea ei în muzeu. Manifestarea a debutat cu aprinderea lumânărilor de Hanuka (Sărbătoarea inaugurării, sau Sărbătoarea luminilor).
La invitaţia lui Felix Koppelmann, președintele Comunității evreiești din Oradea, cele patru lumânări au fost aprinse, în ordine, de prim-rabinul Oradiei, Shraya Kav, primarul Ilie Bolojan, subprefectul Iulius Delorean şi managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp (acesta din urmă pentru rolul avut în reabilitarea Sinaogii Sion de pe strada Independenţei din perioada în care era viceprimar al Oradiei).
„Realizarea acestui obiectiv este o minune pentru cine cunoaşte istoria acestei clădiri”, a declarat, apoi, Felix Koppelmann, după care a prezentat un istoric al încercărilor făcute pentru reabilitarea clădirii, începute în urmă cu 15 ani, până la transformarea ei în muzeu al evreilor. El a amintit de sprijinul financiar primit din partea Ambasadei SUA, în valoare de 130.000 dolari, dar şi de „mâna întinsă” de Primăria Oradea pentru realizarea lucrărilor. „Ne-am gândit la un obiectiv care să rămână în timp şi am găsit această formulă în premieră - un muzeu al contribuţiei populaţiei evreieşti la cultura şi civilizaţia din Oradea şi din Bihor, pentru a scoate în evidenţă activitatea evreilor în decurs de 450 de ani”, a adăugat preşedintele Comunităţii evreieşti din Oradea, convins că acest muzeu va deveni un punct de atracţie pentru turiştii români şi străini. Din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, la eveniment a fost prezent vicepreşedintele Ovidiu Bănescu, acesta transmiţând un mesaj din partea preşedintelui federaţiei, Aurel Vainer. Acesta a mulţumit autorităţilor locale pentru sprijinul acordat pentru realizarea lucrărilor de reabilitare la fostul lăcaş de cult important pentru cultul mozaic. La rândul său, primarul Ilie Bolojan a menţionat că municipalitatea a decis să finanţeze aceste lucrări din două motive: în semn de respect şi de recunoaştere a contribuţiei comunităţii evreieşti în istoria oraşului Oradea, pe de o parte, iar, pe de altă parte, în semn de compasiune, aducere aminte şi reparaţie morală din partea oraşului pentru cele întâmplate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial cu membrii acestei comunităţii din Oradea şi Bihor. De altfel, muzeul este structurat în două părţi: la parter este prezentată istoria comunităţii şi contribuţia ei în dezvoltarea oraşului, fiind expuse obiecte donate de o parte dintre membrii comunităţii, în timp ce etajul este dedicat „infernului care a dus la decimarea unei populații de peste 30.000 de persoane, prin deportarea și exterminarea în lagăre”.

„Cronologia începe la parter şi datează de când evreii au fost prezenţi în teritoriul care era şi nu era al oraşului nostru. Veţi merge şi veţi descoperi rabinii, obiecte de cult şi tot ce înseamnă ritualul rugăciunii în cultul mozaic în periplul pe care îl veţi face la parter”, a menţionat Angela Lupşea, managerul Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural, care are în administrare şi acest nou muzeu. Ea a adăugat că parterul este, de asemenea, destinat palatelor şi celor care au donat obiecte, printre acestea regăsindu-se familia Sonnenfeld. „Etajul prezintă o expoziţie permanentă şi, de fapt, în continuă dezvoltare. Veţi descoperi tragedia ce s-a întâmplat în oraşul nostru începând din anul 1942 până în 1944 şi 1945. Veţi vedea cum au plecat şi cum s-au întors şi ce a rămas în urma lor”, a precizat Angela Lupşea. Tot la etaj, într-o nişă, pereţii au fost pictaţi cu o parte a numelor evreilor deportați. De asemenea, au fost expuse geamantane ale evreilor deportaţi. Printre persoanele care au donat obiecte pentru acest muzeu s-a numărat Tereza Mozes.

La final, cei prezenţi au putut vizita muzeul, nu înainte de a gusta din gogoşile puse la dispoziţie de organizatorii evenimentului.

Reamintim că lucrările de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au început în luna mai a acestui an și au fost finalizate în data de 5 octombrie 2018. Acestea au fost realizate de Primăria Oradea prin bugetul local, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 380.000 de lei. Reabilitarea Sinagogii Aachvas Rein a vizat atât interiorul, cât și exteriorul clădirii.