Muzeul Ţării Crişurilor a prezentat astăzi Vivariul din cadrul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii. Acesta include două săli expoziţionale, cu o suprafaţă de 359 mp, în care sunt expuse 45 de specii de insecte, animale mici, peşti, reptile şi amfibieni vii, majoritatea fiind specii periclitate, locale sau exotice.

 

„Expoziţia este parte a secţiei de Ştiinţe Naturale din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor. Primul din cele 35 de acvarii, terarii şi acvaterarii este gol. De fapt este plin cu cochiliile speciilor de melci care au dispărut de la Băile 1 Mai. Astfel, atenţionăm vizitatorii asupra efectelor dezastruoase pe care o poate avea intervenţia omului”, a spus la începutul prezentării Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. Acesta a subliniat că rolul educativ al Vivariului este important, iar semnalul de alarmă tras prin expunerea cochiliilor poate fi considerat o componentă educativă. În plus, Vivariul este un important punct de conservare şi cercetare în România, iar pentru vizitatori va fi, fără îndoială, un punct de atracţie de neratat.

„Consiliul Judeţean Bihor a susţinut de peste un an dezvoltarea noului muzeu, inclusiv din perspectivă expoziţională. Astfel, am reuşit încă de anul trecut să introducem în circuit expoziţii atractive, chiar dacă au avut caracter temporar. Acest Vivariu este un punct de atracţie atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, prin diversitatea speciilor întâlnite, dar şi prin posibilitatea de a urmări comportamentele şi dezvoltarea lor, a mai spus Chiriac. Astfel, majoritatea animalelor expuse sunt pui născuţi în captivitate, care vor creşte sub ochii vizitatorilor.

„Inaugurarea Vivariului este un obiectiv important din cadrul realizărilor pe care Consiliul Judeţean şi le-a propus alături de Muzeul Ţării Crişurilor. Am avut ocazia să-l vizitez şi am rămas surprins să întâlnesc animale despre care nu ştiam că există şi care nu se pot întâlni în alt muzeu din România. Astfel, sunt convins că muzeul va deveni foarte atractiv pentru turişti”, a spus Ioan Mang. În completare, muzeograful Adrian Gagiu, care s-a ocupat de popularea Vivariului, a subliniat că acesta are şi rol de conservare pentru specii, cum este cazul peştilor roşioara termală, salvaţi din Băile 1 Mai, sau specii periclitate care nu mai există decât în captivitate, cum este aşa-numitul rechin Epalzeorhynchos bicolor. În total, orădenii vor putea admira 45 de specii de insecte, peşti, amfibieni şi animale de mici dimensiuni, de la şopârle gecko la şerpi insectivori, veveriţa marsupială zburătoare, guvizi de mangrove, insecte-băţ sau diverse specii de amfibieni şi reptile octrotite, cum sunt axolotul ori brotăcelul cu ochi roşii.

Expoziţia va fi deschisă publicului larg în aproximativ două săptămâni, după ce se va obţine autorizaţia de mediu.