În lumea complexă în care trăim noi astăzi, nu e suficient să vrei să salvezi vieți. Pentru a reuși ai nevoie de pregătire și de instrumente performante care să te ajute să faci acest lucru. Tocmai de aceea, dotările pe care le-a primit în acest an ISU Crișana, chiar dacă e mai bine să nu fie folosite niciodată, pot face diferența între viață și moarte.  

 

Și nu vorbim despre orice fel de dotări. Vorbim despre aparatură performantă în valoare de peste 1.720.000 de lei. „Din 2005, de când protecția civilă s-a unit cu corpul pompierilor militari, toate misiunile pe care le aveau cele două structuri au intrat în datoria noii instituții, drept pentru care, de la acel moment, s-au reconfigurat compartimentele, s-au pregătit oameni pentru misiuni diferite față de ce făceau până atunci, am învățat cu toții să ne adaptăm zilelor pe care le trăim. La început s-a încercat dotarea pe partea de stingere de incendii, dar pe parcurs lucrurile s-au îmbunătățit și din punctul de vedere al celorlalte misiuni pe care le desfășurăm. Echipamentele care au intrat în dotarea noastră în acest an nu sunt toate în premieră, am mai primit astfel de dotări și în trecut. Containerul multirisc însumează o serie de echipamente necesare căutării şi salvării. Ne va da posibilitatea efectuării unor intervenții de lungă durată în condiții dificile sau foarte dificile. Va fi un echipament disponibil la nivelul Inspectoratului pentru orice intervenție majoră în județ. Noutatea o constituie echipamentul de căutare-salvare în medii ostile. Vorbim aici despre persoane surprinse sub dărâmături sau sub alte materiale, unde accesul este dificil. Avem posibilitatea de a asculta și de a vedea imagini din locuri strâmte sau de sub dărâmături cu aceste echipamente. În cazul în care se fac intervenții la un cutremur, sunt multe echipe care lucrează în paralel. Acest echipament permite detașarea unui semnal vital, raportat la toate celelalte zgomote mecanice aflate în mediu. Pe parte de vizibilitate avem un modul video, cu o tijă care permite pătrunderea în spații înguste, până la patru metri, capătul fiind mobil și iluminat. Există și posibilitatea de a vorbi cu victima”, a spus inspectorul șef al ISU Crișana – Sorin Mihai Caba ieri, într-o conferință de prezentare a noilor echipamente, ținută la Detașamentul 2 al ISU, de pe strada Aluminei. Deși majoritatea echipamentelor sunt deja în dotarea specialiștilor, este necesară înlocuirea sau completarea lor.

„Valoarea totală a containerului de căutare-salvare este de aproximativ 11 miliarde de lei în bani vechi, plus autospeciala de transport a containerului care costă peste 6,2 miliarde de lei vechi. Cele mai multe dintre echipamentele care sunt în acest complet le avem deja pe autospeciale. Asta înseamnă că persoanele care le vor utiliza sunt deja pregătite pentru asta”, a declarat Gheorghe Mariș - șeful Serviciului Logistic al ISU Crișana.   

Conform purtătorului de cuvânt, Camelia Roșca, în 2016 în dotarea ISU au intrat 10 echipamente: două autospeciale de lucru cu apă și spumă, două autocamioane pentru transport persoane și material pentru intervenție, două autoturisme, două ambarcațiuni din aluminiu, de salvare, un microbuz și o autospecială pirotehnică. Toate acestea contribuie deja la creșterea nivelului de siguranță a bihorenilor.