Preoții și credincioșii din Parohia Ortodoxă Română Oradea-Vii au trăit, ieri, momente de aleasă bucurie duhovnicească, fiind hramul Bisericii Albastre. Cu o seară înainte, s-a împodobit pomul de Crăciun, s-a oficiat Vecernia împreunată cu Litia și s-au pregătit pachețele pentru copiii, bătrânii și bolnavii din parohie.

 

Conform tradiţiei, la 6 decembrie, Biserica Albastră din Oradea şi-a sărbătorit ocrotitorul, Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Și în acest an, serviciile religioase au început încă din ajunul Praznicului, cu Vecernia și Litia, urmate de aducerea raclei de argint din Sfântul Altar cu Sf. Mir, adusă de la Biserica și mormântul Sf. Ierarh Nicolae din Bari, Italia, și așezată sub un frumos baldachin floral, spre a se putea închina credincioșii până în ziua de duminică, 10 decembrie 2017.

Ieri dimineață, programul liturgic a început la ora 9.00, cu Utrenia, și a continuat la ora 10.00, cu Sfânta Liturghie, la care au participat în jur de 700 de credincioși de toate vârstele, biserica fiind neîncăpătoare atât jos, cât și la balcoane.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către cei trei preoți ai bisericii împreună slujitori: părintele Viorel Samașca-Nemeș, părintele Adrian Popovici și părintele Gheorghe Nemeș.

Cuvântul de învățătură a fost rostit din fața Sfântului Altar de către părintele Viorel Samașca-Nemeș, care a vorbit despre sfințenia și minunile pe care Sfântul Ierarh Nicolae le-a făcut și le face copiilor și celor sărmani.

Multe biserici de la țară și orașe din România și din toată lumea creștină poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae. Este Sfântul cel mai îndrăgit și așteptat de copilași, pentru că din veacul de aur și până astăzi Sfântul aduce multe bucurii prin darurile așezate în ghetuțe și la geamuri.

Așa s-a întâmplat ieri și cu copiii din Parohia Oradea - Vii, dar și cu cei 35 de elevi de la Liceul de Arte din Oradea, care au colindat frumos, sub conducerea profesoarei Ana-Maria Lucaci, fiind răsplătiți cu iconițe și pachețele cu dulciuri. Corul de copii va reveni la Biserica Albastră și duminica viitoare, pentru a susține un program de colinde.

De asemenea, în cadrul slujbei religioase, a fost oficiat un parastas de pomenire, rânduit cu șase colive, în memoria Regelui Mihai, a Patriarhului Teoctist, a episcopului Dr. Nicolae Popoviciu, care, în urmă cu 79 de ani, pe data de 2 octombrie, 1938, a pus piatra de temelie a Bisericii Albastre, dar și pentru toți ceilalți episcopi, mitropoliți și preoți care au slujit la această biserică și s-au mutat la Domnul.

La final, toți cei prezenţi la slujbă au fost unşi cu Sfântul Mir, s-au închinat la racla cu cele sfinte și au primit în dar iconițe sfințite cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae.

După terminarea serviciilor religioase, un grup de zece femei credincioase au servit oamenilor, la trapeza bisericii, mâncare caldă, în caserole, cozonac, dulciuri și o cană cu ceai cald.

De masa caldă au beneficiat şi credincioșii bătrâni și bolnavi de la domiciliu, acestora ducându-li-se mâncare caldă și pachete prin bunăvoința voluntarilor bisericii.