Patru care alegorice au sosit din Debreţin în Oradea, conform tradiţiei iniţiate încă din 2005, luni, 21 august. Zeci de orădeni au aşteptat carele în parcarea de pe Bulevardul Decebal şi le-au însoţit apoi până în Piaţa Unirii, unde carele au staţionat preţ de trei ore, pentru a fi admirate de cât mai mulţi orădeni.

 

Luni, 21 august, în jurul orei 11.00, în Oradea au ajuns carele alegorice din Debreţin, un eveniment care este aşteptat cu nerăbdare de orădeni în fiecare an, din 2005. Carele defilează în Ungaria, în cadrul evenimentului Carnavalul Florilor, de 48 de ani, şi au trecut graniţa spre România, după ce ţara noastră a aderat la Uniunea Europeană. De altfel, duminică, 20 august,  Carnavalul Florilor, varianta autohtonă, a fost prilej de bucurie graţie implicării Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, cu sprijinul Primăriei Debrețin şi Asociaţiei Sfântul Ladislau.

Unul dintre carele care a putut fi admirat luni a fost realizat în parteneriat de municipalitatea orădeană şi cea din Debreţin. Carul comun celor două orașe Oradea - Debrecen are ca simboluri leul, îngerul, cetatea și cartea, reprezentând astfel valorile comune ale celor două comunități: credința creștină, vitejia celor două comunități împotriva armatelor cotropitoare și cultura ca temelie a dezvoltării. Cele două care, realizate de Primăria Debreţin, au înfăţişat: păstorul şi oiţele sale, simbol al vieții pastorale și a împlinirii a 500 de ani de religie reformată, coroana Sfântului Ştefan, realizată la mari dimensiuni din flori şi doi mamuţi. Ultimul car prezent în defilarea din Oradea a fost realizat de centrul comercial Forum şi a reprezentat doi mamuţi. Spre deosebire de anii precedenţi în realizarea carelor au fost utilizate în cea mai mare parte flori naturale importate din Olanda. Carele au putut fi admirate şi fotografiate de orădenii din zona Decebal până la ora 14.00, când au pornit în alai, însoțite de „Ansamblul Folcloric Bihorul” pe traseul B-dul Decebal - str. Tudor Vladimirescu - sosind în Piața Unirii cu puţin înainte de ora 15.30. Sute de orădeni au aşteptat sosirea carelor, care au putut fi admirate până la ora 18.30, când acestea au pornit înapoi în Debrecen. Pentru a întregi atmosfera de sărbătoare, Ansamblul Folcloric Bihorul a susţinut un concert antrenant pentru spectatorii prezenţi. În plus, orădenii au avut ocazia de a achiziţiona produse tradiţionale în cadrul Târgului Gusturilor din Valea Ierului, deschis în Piaţa Unirii încă de duminică, graţie implicării Asociației agricultorilor din Valea Ierului și Asociației Civice Maghiare.