Vicepremierul Paul Stănescu şi ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, s-au aflat ieri la Oradea, unde au semnat contractele de finanțare pentru reabilitarea Drumului Apusenilor şi modernizarea a două drumuri județene. De asemenea, a fost semnat un contract pentru continuarea reabilitării sediului Muzeului Ţării Crişurilor. Valoarea totală a celor patru proiecte este de 77 milioane euro.

 

Joi, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Bihor, a avut loc semnarea contractelor de finanţare pentru patru proiecte derulate de Consiliul Judeţean Bihor. La eveniment au fost prezenţi vicepremierul Paul Stănescu, ministru al dezvoltării regionale, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, şi secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Adrian Gâdea, responsabil cu Programul Naţional de Dezvoltare Locală. De asemenea, din partea judeţului Bihor au fost prezenţi atât preşedintele CJ Pasztor Sandor, cât şi cei doi vicepreşedinţi, Ioan Mang şi Traian Bodea. „Este o zi foarte importantă pentru judeţul Bihor. Vom semna contractele cu cele mai mari sume de investiţii pentru infrastructura judeţului Bihor”, a anunţat Pasztor Sandor, menţionând că două dintre cele patru proiecte vor fi finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar celelalte două prin PNDL, etapa a doua. Primul proiect pentru care s-a semnat contractul de finanţare a fost etapa a doua a reabilitării sediului Muzeului Ţării Crişurilor. Proiectul, în valoare totală de 5,5 milioane euro presupune lucrări de amenajare și dotări interioare pentru clădirea monument istoric în care este adăpostit MTC (etajul I – secţia Ştiinţele naturii şi secţia de Istorie). De asemenea, în cadrul acestei investiții se vor realiza și lucrări de amenajare a spațiului public aferent curții muzeului, în suprafață de 20.800 mp, reabilitarea porții principale de acces (parte integrantă din monumentul istoric), curățarea terenului și amenajarea spațiului verde, construirea unui amfiteatru, amenajarea unui spațiu de așteptare, repararea fântânii după intervențiile aferente proiectului, pavarea aleilor (inclusiv montarea de benzi tactile pentru nevăzători), parcări, repararea și completarea împrejmuirii, restaurarea cabinei de pază, realizarea unui sistem de iluminat arhitectural precum și montarea de mobilier urban. Termenul pentru acest proiect este de trei ani de la semnarea contractului de execuţie, însă Pasztor Sandor speră că lucrările vor fi finalizate mult mai repede. „La Muzeu mai avem o etapă de reabilitare - proiectul strategic la care lucrăm cu Debreţin. Avem toate datele să terminăm mult mai repede lucrările. Cum terminăm un etaj, cum îl dăm în folosinţă”, a menţionat preşedintele CJ Bihor.

Tot prin POR va fi asigurată finanţarea pentru realizarea primelor două tronsoane ale Drumului Apuseni: Beiuş - Stâna de Vale şi Stâna de Vale - Coada Lacului - Remeţi, cu o lungime totală de 43 km. Proiectul are o valoare de aproximativ 29,5 milioane euro. Vicepreşedintele Ioan Mang a menţionat că acest drum este absolut necesar pentru turismul din Apuseni. „Acest drum va transforma zona într-o Valea Prahovei a Apusenilor”, susţine Mang. Al treilea tronson al acestui drum este Remeţi - Valea Drăganului, însă Consiliul Judeţean Cluj nu a finalizat documentaţia care îi revine pentru această porţiune de drum. În ceea ce priveşte CJ Bihor, acesta a pregătit proiectul pentru porţiunea de la Remeţi la limita de judeţ cu Clujul, cu o lungime totală de 12,983 km. Contractul ar putea fi semnat în ianuarie sau februarie. „Pentru Drumul Apusenilor a trebuit să schimbăm Codul Silvic”, a menţionat vicepreşedintele CJ Bihor, precizând că pe traseul acestui drum există două insule de drum forestier care, potrivit legislaţiei, nu puteau deveni drumuri judeţene. Preşedintele Pasztor Sandor a mulţumit lui Filip Cheşeli, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Bihor, precum şi lui Marcel Boloş, director general ADR Nord-Vest, pentru realizarea proiectelor.

Tot ieri au fost semnate două contracte de finanţare pentru reabilitarea a două drumuri judeţene prin PNDL, în lungime totală de 54 de km şi cu o valoare totală de 178,5 milioane lei (aproximativ 49 milioane euro). „Consiliul Judeţean are trei proiecte depuse spre finanţare prin PNDL, pentru două semnăm astăzi contractele”, a menţionat Ioan Mang. Mai exact, este vorba despre drumul Beiuş - Roşia - Aştileu - Aleşd, în lungime de 33,65 km, cu o valoare de 120,9 milioane lei, respectiv drumul Sâmbăta - Dobreşti - Lunca Sprie, în lungime de 21 km, cu o valoare de 57,5 milioane lei. Cel de-al treilea proiect pentru care se va semna contract de finanţare până la sfârşitul anului este finalizarea reabilitării drumului Uileacu de Criş - Bălaia - Burzuc - Sârbi, suma necesară fiind 19 milioane lei. Potrivit vicepremierului Paul Stănescu, în județul Bihor sunt incluse în PNDL - etapa II, 172 de obiective de investiții, cu o alocare totală de 750 de milioane de lei. Alte 868,139 de milioane de lei sunt alocate județului Bihor prin PNDL - etapa I, pentru 177 de proiecte, dintre care 19 obiective sunt finalizate inclusiv sub aspect financiar (decontări realizate integral). Paul Stănescu a menţionat că fondurile prin PNDL 2 nu au fost atribuite politic, ci pe baza unor criterii foarte clare şi le-a transmis primarilor bihoreni că au uşa deschisă la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru orice probleme. De asemenea, a dat asigurări că pentru toate contractele semnate este asigurată finanţarea, iar decontarea facturilor depuse se face în termen de maximum două săptămâni. Pe de altă parte, el a anunţat că ministerul pe care îl conduce intenționează să modifice legea achizițiilor din cauza „contestatarilor de profesie”. „Sunt multe cazuri de proceduri de achiziție publică, multe exemple, care durează de ani de zile. Sperăm ca printr-o ordonanță de urgență să modificăm legea achizițiilor publice și să venim cu îmbunătățiri ca acești contestatari de profesie să suporte și ei ceva, acolo, ca să nu ne tot împiedicăm în realizarea cât mai repede a obiectivelor”, a declarat ministrul Paul Stănescu. Unul dintre proiectele care nu pot fi derulate din cauză că a fost contestată licitaţia este cel legat de construirea, la Oradea, a Sălii de sport de 5.000 de locuri în locul Pieţei Obor. „Fac apel la Primăria Oradea să elibereze locul, pentru că, la un moment dat, licitaţia va fi câştigată şi noi încă avem acolo piaţa de vechituri”, a intervenit vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang.