Cei mai mici dintre cititori, care au trecut luni, 26 octombrie, pragul Bibliotecii Județene din Oradea, au fost invitați la o călătorie fascinantă, pentru a pătrunde tainele importanței apei în viața oamenilor.

 

Evenimentul a făcut parte din proiectul „Vacanța în aer liber - ,,Puterea apei – Apa pură, Viață sănătoasă”. Este vorba despre un proiect scris și câștigat de Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor, prin Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca „Gheorghe Șincai”, cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea și finanțat de Lidl, în parteneriat cu Federația Fundațiilor Comunitare din România.

O echipă motivată, formată din bibliotecari, legător, cercetător din laboratorul de conservare, profesor de biologie, muzeograf, specialiști de la Compania de Apă și Stația de Epurare a orașului și voluntari, și-a propus să desfășoare o serie de activități bazate pe multe informații, dar și experimente privind importanța și calitatea apei pe care o consumăm, protejarea mediului înconjurător.

„Prin acest proiect, urmărim să oferim instrumente de decizie pentru viață și sănătate unor copii în formare cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani, în două vacanțe școlare,  26 - 30 octombrie 2020, respectiv 1 - 5 februarie 2021, zilnic, de la ora 10.00, la ora 12.00. Luni, 26 octombrie, am început activitatea. După parcurgerea momentului organizatoric, în care fiecare participant s-a prezentat, a urmat etapa de comunicare a scopului și obiectivelor proiectului. Prin vizionarea materialului informativ realizat de partenerii noștri de la Compania de Apă Oradea, am dezbătut tema, scoțând în evidență rolul apei pentru viețuitoare, cum economisim apa și cum o menținem curată. A urmat, apoi, itinerarul informativ în secțiile bibliotecii, întâlnirea cu specialiștii de la carte veche, din laboratorul de conservare și legătorie. Totodată, s-au prezentat cărțile afectate de factorii de degradare fizică ai umidității”, a declarat pentru CRIȘANA coordonatorul proiectului, Mariana Barna, șef serviciu Comunicarea Colecțiilor.

Activitatea s-a încheiat într-o notă veselă, cu un pic de ceva dulce și un pahar cu apă, gazdele scoțând în evidență informațiile deja însușite de copii.

Tot în cadrul proiectului, au fost programate și alte activități la fel de interesante, care însă nu se mai pot desfășura din cauza situației sanitare actuale.

Următoarele sesiuni de lucru cuprindeau analize la microscop pentru observarea schimbărilor produse apei prin efectul contaminării cu diverse substanțe poluante, vizită la Compania de Apă și Stația de Epurare a orașului, lecție interactivă pe malul Crișului și în Parcul Libertății din Oradea, privind Ecosistemul acvatic și terestru al Crișului Repede, punând accent pe factorul de poluare a apelor, întâlniri interesante cu specialiști de la Apele Române și de la Muzeul ,,Țării Crișurilor”.

„Evaluarea s-ar fi realizat în ultima zi, conștientizând faptul că apa este un bun neprețuit, copiii fiind recompensați cu diplome de participare la acest proiect. Cu mult regret din partea mea, dar și a copiilor participanți la proiect, am întrerupt activitatea pentru timpuri mai bune, când nu ne vom expune sănătatea acestui virus păcătos”, a adăugat Mariana Barna.

Potrivit acesteia, prin proiect au fost achiziționate trei microscoape, chituri de lucru, dar și alte consumabile care vor fi utile în micul laborator pentru copii.