Vremurile complicate pe care le trăim astăzi s-au intersectat, din nou, cu artefacte dintr-o lume la care putem ajunge doar pe calea poveștilor și cărților. Muzeul Orașului Oradea a vernisat, duminică, 11 octombrie, de la ora 15.00, în Palatul Princiar, expoziția „Bucătăria medievală. Răsfăț culinar la curtea principilor Transilvaniei”. 

 

Subiectul rămâne unul inedit pentru că rareori orădenii se întâlnesc cu domeniul bucătăriei medievale, evenimentele istorice de anvergură fiind cele care pătrund mai ușor în realitățile lumii noastre. Expoziția „Bucătăria medievală. Răsfăț culinar la curtea principilor Transilvaniei” prezintă o istorie a evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern.

Tema demersului expozițional pune în conexiune artefactele arheologice cu informaţiile oferite de izvoarele istorice şi iconografice, având rolul de a propulsa vizitatorul într-un univers al percepției gustative de altădată.

„Evenimentul a fost văduvit de spectaculozitate, întrucât a fost gândit împreună cu Street Food Festival, care nu a mai avut loc. Este important pentru că se poate vedea că și la noi patrimoniul poate circula pentru ca oamenii să admire munca cercetătorilor și muzeografilor”, a spus, în deschiderea expoziției, directoarea Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural, Angela Lupşa. Alături de ea a participat și Alexandru Chituță de la Muzeul Național Brukenthal: „Este o expoziție din patrimoniul Muzeul Național Brukenthal care trebuia să aibă parte de gust, miros și culoare. Din păcate, anularea Street Food Festival a schimbat puțin lucrurile, dar, dacă luăm în considerare expozițiile din Muzeul Orașului Oradea, era necesar și de un astfel de creuzet de umplere a mesei. Dacă ne uităm la ustensilele cu care principii serveau masa și la cele pe care le folosim noi, nu știu dacă se poate spune că am evoluat”.

Alexandru Chituță a anunțat, în premieră, că pe 23 octombrie, la Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural va fi organizată o expoziție de stampe japoneze: „vor putea fi admirate 110 stampe japoneze din secolul XVII până în secolu XIX”.

Până atunci, între 11 octombrie 2020 și 11 februarie 2021, orădenii pot admira expoziția „Bucătăria medievală. Răsfăț culinar la curtea principilor Transilvaniei” a cărei narațiune urmărește felul în care statutul social este subliniat prin intermediul achiziționării și folosirii instrumentarului de masă. În cadrul expoziției sunt prezentate piese din argint, cupru și oțel din colecțiile Muzeului de Istorie - Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX, mai puțin cunoscute.

Expoziția face parte din proiectul „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Muzeul Național Brukenthal, înscris în direcția strategiilor de dezvoltare durabilă ale județului Sibiu, pentru recunoașterea alimentației și gastronomiei la nivelul politicilor locale și regionale, parte a proiectului Sibiu 2019 – Regiune Gastronomică Europeană.