Weekend special - Jocurile Naționale Special Olympics, la Oradea
În acest weekend, Oradea a fost gazda celui mai mare eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale din România. Sute de sportivi de la asociații și școli din țară și din Republica Moldova s-au întrecut timp de trei zile la probe de atletism, bocce unificat, baschet unificat și înot.
Evenimentul, aflat la cea de-a 17-a ediție, aduce împreună peste 350 de sportivi de la 75 de fundații, asociații și școli de masă și speciale din 31 de județe și din Republica Moldova, peste 170 de antrenori și membri de familie, 250 de voluntari, personal medical și staff tehnic. Determinarea sportivilor speciali a făcut posibilă o ediție a Special Olympics de neuitat, în cadrul căreia și-au dat silința de la cei mai mici sportivi speciali la concurenții de baschet, bocce și înot, dar și voluntarii și evaluatorii medicali, astfel încât toți au trăit momente unice, speciale, care au unit sufletește concurenții, profesorii, aparținătorii și susținătorii acestor copii și tineri cu adevărat deosebiți.
Prima zi a competițiilor a fost marcată de vizitele medicale, facilitate de partenerii programului Sportivi Sănătoși: The Golisano Foundation, Lions Clubs International Foundation, Starkey, Safilo, Essilor, Optimed, Otomed, AudioLogos, Audiolux, Clarfon, Audiogram, Romsound, Colgate, Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România / ANSPR și Universitatea din Oradea. Astfel, fiecare concurent a beneficiat de consultații oftalmologice și ORL gratuite, tratamente stomatologice, măsurători și evaluări fizice, consiliere în nutriție, acordate de medici și studenți ai Universității din Oradea și medici și specialiști veniți din toată țara pentru a participa și coordona evaluările din sănătate.
Cu o voință incredibilă, plini de energie și voie bună, cei mai mici concurenți - Young Athletes - au făcut o demonstrație specială, chiar în prima zi de concurs, întărind convingerea că sportul unește toate abilitățile. Ziua a continuat cu competițiile preliminare la bocce, atletism și înot, unde fiecare moment a fost plin de entuziasm și bucurie, oferind prilejul tinerilor să lege noi prietenii, să-și dezvolte spiritul de echipă, să-și depășească propriile limite și să facă performanțe extraordinare. Ziua a fost marcată de prezența Mihaelei Tatu care, primită cu căldură și entuziasm, a încurajat concurenții, i-a felicitat și și-a încercat abilitățile în cadrul jocului de bocce, alături de tinerii speciali.
A doua zi a competiției a adus cu ea noi concursuri preliminare la atletism și bocce și competiții finale la baschet unificat 3x3, dar și activități distractive în campusul Universității din Oradea. Seara a culminat cu aprinderea Flăcării Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, care a pornit din fața Primăriei Municipiului Oradea, la ora 18.00, fiind însoțită pe tot traseul spre Arena Antonio Alexe, pe malul Crișului Repede, de către sportivii Special Olympics, de personalități sportive locale, reprezentanți ai Clubului Lions District 124 România, dar și de reprezentanți ai Jandarmeriei. Flacăra a fost purtată de Alin Petru Indrei, sportiv Special Olympics din Oradea, de la asociația Down, și Marin Florin Ilieș, guvernator al Clubului Lions District 124 România. În cadrul Ceremoniei de deschidere care a avut loc de la ora 19.00, acompaniați de membrii fanfarei Bisericii Baptiste Emanuel din Oradea, a avut loc defilarea tuturor delegațiilor prezente la competiții, sportivii speciali din fiecare județ defilând, într-o atmosferă de adevărată sărbătoare, în aplauzele colegilor, prietenilor și aparținătorilor, debordând de entuziasm, mândrie și încredere în forțele proprii, în acordurile Odei Bucuriei, imnul Uniunii Europene. Cuvântul de început l-a avut Ioana-Elena Ciobanu, Mesager Global Special Olympics șI sportivă specială din Oradea, Arina Moș, senator de Bihor, declarând Jocurile deschise. Seara a continuat cu un program artistic emoționant oferit de Ansamblul Folcloric Nuntașii Bihorului, elevi de la Palatul Copiilor din Oradea, Clubul Sportiv al Universității din Oradea, Liceul cu Program Sportiv Bihorul, Școala Gimnazială Oltea Doamna, Clubul Fit Dance, Alexandra Berindei și Iris Toth.
Ultima zi a competiției a fost marcată de ceremoniile de premiere, atât în Campusul Universității, pentru probele de atletism și bocce, cât și la bazinul Crișul pentru probele de înot, fiecare concurent câștigând, pe lângă numeroase premii și trofee, încredere în forțele proprii și mândria de a fi făcut parte dintr-o competiție de asemenea anvergură, demonstrând că dizabilitățile pot fi transformate cu ușurință în abilități, pe care sportul cu adevărat le unește!
”Vreau să câștig. Dacă nu pot câștiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!” este deviza Sportivilor Special Olympics, care schimbă viețile persoanelor cu dizabilități intelectuale, încercând să creeze o lume mai bună prin acceptarea și incluziunea lor în societate. Special Olympics încurajează pregătirea sportivă pe tot parcursul anului și organizează competiții într-o varietate de sporturi de tip olimpic. Prin puterea sportului, persoanele cu dizabilități intelectuale descoperă noi forțe și abilități. Sportivii găsesc bucurie, încredere și împlinire, atât pe terenul de joc, cât și în viață. Ei inspiră de asemenea oamenii din comunitățile lor să-și deschidă inimile într-o lume mai largă a talentelor și a potențialului uman. Misiunea a fost înființată în 1968 în SUA, de către sora președintelui american JF Kennedy, Eunice Kennedy Shriver, care a militat pentru valorificarea potențialului persoanelor cu dizabilități intelectuale și implicarea lor ca membri activi ai societății, pentru toleranță și incluziune, Special Olympics încearcă să creeze o lume mai bună prin favorizarea acceptării și incluziunii tuturor oamenilor, luptând împotriva pasivității, nedreptății și a intoleranței.
Evenimentul Special Olympics desfășurat la Oradea a fost organizat cu sprijinul Visit Oradea, Primăria Oradea, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Oradea Transport Local, Serviciul de Ambulanță Județean Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”, Jandarmeria Bihor, Clubul Lions Oradea, Clubul Lions Oradea 22, Clubul Leo Black Eagle și Asociația Down Oradea. Mulțumiri au fost aduse domnului Manuel Seleș, Viceguvernator al Lions Clubs District 124 România pentru invitația de a organiza evenimentul la Oradea și pentru facilitarea parteneriatului local. Partenerul tehnic al evenimentului a fost Hervis Sports&Fashion. Parteneri strategici au fost Lions Clubs Districtul 124 România, Leo Clubs Districtul 124 România, Yves Rocher România, Fundația Motivation România, Federația Română de Baschet, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, Club Sportiv Special Olympics, Lions Clubs International Foundation, cu sprijinul Excelenței Sale Șeicul Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Președinte al Emiratelor Arabe Unite, prin programul Unified Champion Schools. Sponsor local a fost European Foods, Hotel Impero, Top Cuisine, Microlite. Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără sprijinul voluntarilor, medici și studenți ai Universității din Oradea, medici și specialiști din țară, membri ai Cluburilor Lions Oradea, Lions Oradea 22, Leo Black Eagle, elevi ai programului Școala Generației Unificate, Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Școala Gimnazială Nr. 16 și voluntarii de la Fundația Motivation România.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.