Orădenii care au ales zilele acestea să facă o plimbare prin Parcul Salca au avut parte de o imagine dezolantă: zeci de pești morți plutesc pe suprafața lacului, unii dintre ei aflându-se într-o avansată stare de degradare. La aceasta se adaugă mizeria lăsată de unii orădeni certați cu bunul simț.

 

Parcul Salca I, cu o suprafață de 34.100 mp, a fost inaugurat în urmă cu trei ani. Investiție a Administrației Imobiliare Oradea, parcul a fost realizat pe malul Peței, între zona Cantemir și complexul Lotus, din fondurile proprii ale municipalității. Profitând de prezenţa pârâului Peţa, s-a realizat acest lac, având o suprafaţă de 4.875 mp, plantat cu mai multe specii de plante de apă. Pentru a facilita observarea vieții acvatice, lacul este traversat de un ponton şi de un pasaj din blocuri de beton şi piatră naturală care să creeze o mică cădere de apă, de 20 de centimetri.

Orădenii din zonă reclamă situația dezastruoasă în care se găsește această întindere de apă, unde peștii, din lipsă de hrană, se mănâncă între ei. Bunăoară, în ultimii doi ani, am primit la redacție mai multe sesizări cu privire la modul deficitar în care este îngrijit acest parc, cea mai recentă sesizare venind, marți, din partea unei colege de redacție care locuiește în zonă: „Ce se întâmplă în Parcul Salca? Pești morți, pe marginea lacului, nuferi tăiați, care plutesc pe apă, vegetația este neîngrijită încât blochează alei, iarba este mare. Într-un cuvânt: neîngrijit complet! Face cineva ceva? Unde-s paznicii să se sesizeze?”, se întreabă colega noastră.

O documentare făcută miercuri, 28 iunie, la fața locului, ne-a oferit imaginea unui lac suprapopulat, cu pești de toate speciile, cel mai spectaculos fiind crapul Koi, care, la maturitate sexuală, ajunge la vârsta de 18-36 de luni. Este vorba despre un peşte rezistent, dar care are și câteva pretenţii: habitat de lux şi apă curată, de calitate. În contrast cu imaginea pe care o oferă acești pești spectaculoși, pe marginea lacului, se pot observa zeci de carași morți, unii formând chiar un grup de 60 de bucăți, din care muștele se hrănesc cu nesaț, temperatura extrem de ridicată pentru această perioadă contribuind decisiv la degradarea acestora. Așadar, peisajul de care au avut parte doi bunici, aflați miercuri la plimbare cu nepoțelele lor, nu a fost unul foarte plăcut. Senzația de dezgust pe care ți-o creează această imagine dezolantă o mai atenuează cele câteva broscuțe țestoase care își duc veacul în acest lac, nefiind deranjate de apa murdară.

Mai mult, riveranii care s-au ataşat de acest loc nu înţeleg de ce administratorii spaţiului verde nu au grijă de lac aşa cum ar trebui, ţinând seama de investiţia mare care s-a realizat aici din banii orădenilor.

Mirela Macra, consilier în cadrul Biroului de Comunicare al Primăriei Oradea, ne-a transmis că o echipă de la Direcția Tehnică s-a deplasat în teren pentru a verifica cele sesizate, urmând ca, în cel mai scurt timp, după ce ni se vor furniza informaţiile necesare, să le aducem la cunoştinţa opiniei publice. Potrivit reprezentantei municipalității, Parcul Salca I se află în întreținerea firmei Adenandra, iar Salca II, în întreținerea RER.