Anul trecut, 70 de voluntari din cadrul Asociației Caritas Eparhial Oradea au ales să sprijine comunitatea în care trăiesc, realizând 1.240 de ore de voluntariat.

Joi, 21 ianuarie, platforma Zoom a găzduit Ziua Voluntarului Caritas, cea de-a XV-a ediție și primul eveniment din acest an desfășurându-se sub motto-ul: „Voluntariat în pandemie!”

Au luat cuvântul pr. Olimpiu Todorean - președintele asociației, Arina Moș - viceprimar și PSS Virgil Bercea - episcop de Oradea. Coordonatoarea voluntarilor este Patricia Pele.

„Poate niciodată nu am încercat mai multă emoție decât anul acesta, și un mare orgoliu, că sunt la Caritas și că voi sunteți voluntari la asociația noastră. Chiar dacă la început ați rămas departe de activitățile voastre desfășurate la Caritas, distanțați fiind de persoanele pe care le-ați ajutat: de copiii de la Spitalul „Dr. Gavril Curteanu”, de bunicii de la „Casa Frențiu”, de oamenii sărmani de la Cantina socială, iar în prima lună de lockdown, chiar și de prieteni sau, în anumite cazuri, de familia extinsă, ați fost mereu prezenți în gândurile noastre și, atunci când s-a putut, în acțiunile noastre. Ați răspuns cu gentilețe atunci când ați fost solicitați, ați trimis materiale filmate bunicilor din „Casa Frențiu”, ați bătut la porțile familiilor pentru a le duce alimente, dar nu doar alimente de bază, ci și zâmbetul vostru și speranța că se va trece și peste această încercare. Apoi, ați revenit, atât cât s-a putut, la Cantina socială, și ați distribuit prânzul celor sărmani și ați fost prezenți la colecta de Crăciun în cele două supermarketuri din oraș”, a spus pr. Olimpiu Todorean.

Cu toate că 2020 a fost un an dificil pentru toți, voluntariatul nu s-a oprit niciodată, ci a căutat să se reinventeze, să găsească noi metode de a fi aproape de oameni.

„Faptele voastre, care, de cele mai multe ori, se fac fără a fi văzute, merită să fie arătate orașului în care trăim și comunității în care ne desfășurăm activitatea. De aceea, cu ocazia celei de-a 35-a Zile Mondiale a Voluntariatului și a celei de-a XV-a ediții a Zilei Voluntarului Caritas, vă mulțumesc pentru că vă dedicați din timpul vostru liber comunității orădene. Încredințez Domnului toată munca voluntarilor Caritas, pentru ca acestora să nu le lipsească niciodată entuziasmul, smerenia, simplitatea și bucuria de a împărtăși parte din timpul lor cu cei care au nevoie”, a mai spus președintele Caritas Eparhial.

Să fii voluntar în pandemie nu e ușor. Viceprimarul Arina Moș i-a felicitat pe sărbătoriți de ziua lor, pentru munca depusă, pentru timpul, energia și curajul de care au dat dovadă într-un an dificil pentru întreaga umanitate, fiind aproape de comunitate și sprijinind acolo unde este nevoie.

„Trecem printr-o perioadă delicată, când nu știm exact cum evoluează lucrurile. A apărut vaccinul, iar dumneavoastră, voluntarii, ar fi bine să îi încurajați pe cei care sunt în vârstă, pe cei cu care luați contact, și să îi ajutați să ajungă și ei să se vaccineze. Mulțumesc părintelui Olimpiu, vă mulțumesc și dumneavoastră, cei care sunteți voluntari, pentru că ați înțeles această chemare: „Suntem cu toții împreună în aceeași barcă!”. Bunul Dumnezeu să vă ajute și Maica Sfântă să vă ocrotească. Mulțumesc doamnei viceprimar, pentru că a fost constant alături de Caritas-ul nostru și nu numai de Caritas, ci de toate asociațiile care fac voluntariat”, a spus, printre altele, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Premiul Cantina Socială. 2020 a fost un an plin de provocări care a adus modificări și în rândul serviciilor Cantinei sociale. În luna martie a anului trecut, voluntarii Caritas Eparhial au ajutat la livrarea mâncării beneficiarilor, acolo unde se află fiecare, urmând apoi, în perioada stării de alertă, să ajute la distribuirea caserolelor la cantina socială. Premiul Cantina socială a fost acordat voluntarei Paula Szvitec.

Premiul Casa Frențiu. Prin intermediul programului „Adoptă un bunic sau o bunică”, 22 de voluntari „nepoți adoptivi” au petrecut timp de calitate, până în luna martie, cu rezidenții Casei Frențiu, i-au însoțit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au împărtășit experiențe și povești de viață. Din luna aprilie, socializarea cu rezidenții a trecut în mediul online, colindul și urările de sărbători fiind transmise prin filmulețe care au bucurat sufletele seniorilor. Voluntarii au acumulat în acest sens 185 de ore de voluntariat. Premiul Casa Frențiu i-a revenit voluntarei Cristina Ivancov.

Premiul Colecta de Crăciun. La tradiționala Colectă de Crăciun, anul trecut s-au implicat 18 voluntari care au desfășurat 118 ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente și donații în bani în valoare de aproape 8.000 lei, pentru ca cei 150 de beneficiari ai asociației să poată primi masă caldă și pe parcursul anului 2021. Premiul s-a acordat voluntarei Barbu Keren.

Premiul Administrativ. Pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, Campania 3,5% și Cutia de Crăciun au fost mutate exclusiv în mediul online. Prin urmare, premiul pentru Administrativ a fost acordat voluntarei Cristina Danciu, pentru implicarea și ajutorul în activitățile care au vizat magazinul și depozitul de haine.

Premiul Cel mai activ voluntar. Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activități din dorința de a schimba ceva pentru comunitatea în care trăiește. Premiul i-a fost acordat voluntarului Nicolae Vinter.

Premiul pentru disponibilitate. Voluntarul Andrei Horgoș a primit acest premiu, pentru disponibilitatea sa de a fi prezent întotdeauna la nevoie.

Premiul de solidaritate pentru cei nevoiași a fost oferit personalului de la pizzeria Black Wolf, iar doamna Miorița Săteanu, cetăţean de onoare al municipiului Oradea, a primit Premiul special pentru implicare și organizarea evenimentelor la Centrul rezidențial „Casa Frențiu”.

Premiul special „Voluntariat în pandemie” i-a fost acordat lui Nicolae Vinter, unul dintre voluntarii activi ai Asociației Caritas Eparhial Oradea, care s-a implicat, a sprijinit și a dăruit, alături de ceilalți voluntari, în perioada stării de urgență, hrană beneficiarilor cantinei sociale. A participat zilnic la distribuirea mâncării, acolo unde fiecare beneficiar își desfășoară existența, acumulând, în acest sens, 115 ore de voluntariat.

Premiul „Voluntarul Anului”. Acest premiu se acordă pentru implicare, disponibilitate, diversitatea activităţilor în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite. Chiar dacă s-a înscris ca voluntar în anul 2020, în cadrul asociației Caritas Eparhial, Teodora Tonț a fost cea care a participat zilnic la activitățile care s-au putut desfășura anul acesta.

Tortul care s-a pregătit pentru seara festivă dedicată Zilei Voluntarului Caritas a fost împărțit beneficiarilor cantinei sociale și Centrului Rezidențial „Casa Frențiu”.