1,5 miliarde de euro pentru industria de apărare a UE - Apărarea pe termen lung
Comisia Europeană dă 1,5 miliarde de euro industriei de apărare a UE. Statele membre sunt invitate să cumpere cel puțin 40% din echipamentele de apărare în mod colaborativ până în 2030.
Marți, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au prezentat prima strategie industrială europeană în domeniul apărării la nivelul UE. În urmă cu doi ani, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a marcat revenirea unui conflict de mare intensitate pe continentul nostru. Strategia industrială europeană în domeniul apărării (EDIS) stabilește o viziune clară, pe termen lung, pentru a atinge gradul de pregătire industrială în domeniul apărării în Uniunea Europeană. Ca prim mijloc imediat și central de punere în aplicare a strategiei, Comisia Europeană prezintă o propunere legislativă pentru un program european pentru industria de apărare (EDIP) și un cadru de măsuri pentru a asigura disponibilitatea și furnizarea în timp util a produselor din domeniul apărării.
Strategia prezintă provocările cu care se confruntă în prezent baza industrială și tehnologică de apărare europeană (EDTIB), dar și oportunitatea de a valorifica întregul său potențial și stabilește o direcție pentru următorul deceniu. Pentru a spori gradul de pregătire industrială a apărării europene, statele membre trebuie să investească mai mult, mai bine, împreună și european.
Statele membre sunt invitate: să achiziționeze cel puțin 40 % din echipamentele de apărare în mod colaborativ până în 2030; să se asigure că, până în 2030, valoarea comerțului în domeniul apărării în interiorul UE reprezintă cel puțin 35 % din valoarea pieței UE a apărării; să realizeze progrese constante în direcția achiziționării a cel puțin 50% din bugetul lor de achiziții publice în domeniul apărării în cadrul UE până în 2030 și a 60 % până în 2035.
Programul pentru industria europeană de apărare (EDIP) este noua inițiativă legislativă care va face legătura de la măsuri de urgență pe termen scurt, adoptate în 2023 și încheiate în 2025, la o abordare mai structurală și pe termen mai lung pentru a atinge gradul de pregătire industrială în domeniul apărării. Acest lucru va asigura continuitatea sprijinului pentru baza industrială și tehnologică de apărare europeană, pentru a însoți adaptarea rapidă a acesteia la noua realitate.
Bugetul EDIP poate fi utilizat, de asemenea, pentru a institui un fond pentru accelerarea transformării lanțurilor de aprovizionare în domeniul apărării (FAST). Acest nou fond va urmări facilitarea accesului la finanțare prin îndatorare și/sau prin capitaluri proprii pentru IMM-uri și mici întreprinderi cu capitalizare medie care industrializează tehnologii de apărare și/sau fabrică produse din domeniul apărării.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.