A semnalat Chinei despre presupusa „bombă murdară” a Ucrainei - Rusia continuă să dezinformeze
Administraţia de la Moscova a semnalat, miercuri, Beijingului că există riscul ca armata ucraineană să comită un atac radioactiv, iar diplomaţii ruşi au semnalat, la reuniunea Consiliului de Securitate ONU, că Ucraina vrea atragerea NATO în război, deşi acuzaţiile sunt respinse de Occident.
Ministrul rus de Externe, Serghei Şoigu, a avut miercuri o întrevedere prin videoconferinţă cu omologul său chinez, Wei Fenghe. „Cei doi oficiali au discutat despre situaţia din Ucraina. Serghei Şoigu a exprimat preocupări, în discuţia cu omologul său, asupra potenţialelor provocări din partea Ucrainei prin folosirea unui dispozitiv radioactiv”, a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.
Ministrul rus de Externe, Serghei Şoigu, a avertizat duminică, într-o conversaţie cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, că Ucraina pregăteşte un atac cu dispozitive radioactive artizanale. Moscova a atras atenţia şi Franţei şi Marii Britanii asupra riscurilor unui astfel de atac. Însă Casa Albă a respins imediat acuzaţiile Moscovei la adresa Kievului, pe care le consideră „o acţiune falsă de transparenţă”. Acuzaţiile Rusiei au fost respinse şi de Franţa, Marea Britanie şi NATO.
Ucraina susţine că, de fapt, Rusia pregăteşte un atac radiologic pe care îl va atribui armatei ucrainene. Totuşi, Administraţia de la Kiev a anunţat că va primi inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la instalaţiile nucleare ucrainene, pentru a respinge clar acuzaţiile Rusiei. Inspectoratul ucrainean de Reglementare în domeniul Nuclear a anunţat marţi că echipele AIEA se vor deplasa la două obiective atomice, situate în Kiev şi în Zhovti Vodi (regiunea Dnipropetrovsk), acestea fiind locurile asupra cărora Moscova a emis suspiciuni.
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a reunit marţi seară, într-o sesiune care nu a fost publică, pentru a examina acuzaţiile Rusiei privind intenţiile Ucrainei de a fabrica şi utiliza o bombă radiologică. Este improbabil ca reuniunea să fi ajuns la vreun rezultat, în condiţiile în care Rusia, SUA, China, Franţa şi Marea Britanie au drept de veto. După reuniune, Dmitri Polianski, adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, a declarat că Ucraina vrea să atragă NATO în război.
„Noi credem că există un pericol foarte grav, o ameninţare serioasă. Ucraina are capacităţi şi are motive să facă acest lucru, întrucât regimul Volodimir Zelenski vrea să evite înfrângerea şi să implice NATO într-o confruntare directă cu Rusia”, a afirmat Polianski.
„Nu am văzut noi probe în această reuniune care nu a fost publică”, a replicat ambasadorul britanic la ONU, James Kariuki, denunţând „dezinformarea” practicată de Rusia. Alte două reuniuni ale Consiliului de Securitate ONU sunt prevăzute în următoarele zile, la cererea Rusiei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.