Acord de principiu, la summitul UE - Mecanism pentru reducerea prețurilor la energie
Liderii ţărilor din cadrul Uniunii Europene şi cei ai instituţiilor comunitare au ajuns la un acord de principiu, vineri dimineaţă, în sensul reducerii preţurilor la energie şi garantării aprovizionării, urmând să fie creat un mecanism special de reglementare.
„Am ajuns la un acord în domeniul energiei. Există un angajament puternic şi unanim în sensul de a acţiona împreună, ca europeni, pentru a atinge trei obiective: scăderea preţurilor, garantarea securităţii aprovizionării şi continuarea acţiunilor de reducere a cererii”, a declarat vineri dimineaţă, Charles Michel, preşedintele Consiliului European.
„Am avut o reuniune a Consiliului European foarte bună. Acum avem un plan de acţiune pe care vom continua să lucrăm asupra subiectului preţurilor la energie. Liderii au oferit reperele strategice pe care le voiam asupra propunerii pe care am prezentat-o marţi şi care va fi discutată marţea viitoare de miniştrii Energiei. Mă voi concentra pe câteva subiecte pe care le-am discutat intensiv. Primul este subiectul achiziţiilor comune de gaz; liderii au susţinut foarte mult ideea de a le permite companiilor să facă achizţii în comun prin crearea de consorţii, să colaboreze pentru a-şi uni forţele în sensul intensificării puterii pieţei noastre comune pentru cererea de gaz. Un element comun este ca, la început, când vom agrega cererea, 15% din cerere va fi agregată pe piaţă prin acţiuni comune. Al doilea subiect s-a referit la acţiuni de limitare a episoadelor preţurilor excesive la gaze. Iar aici este discuţia despre sistemul de referinţă al preţurilor la gaze, aşa numitul sistem TTF (bursa de gaze cu transferuri de titluri - n.red) (...). Acest sistem TTF nu mai reflectă realităţile de pe piaţă. Prin urmare, vom dezvolta un nou index complementar care să reflecte mai bine situaţia de pe piaţa energiei. Între timp, intenţionăm să introducem un mecanism de corectare pe pieţe, tocmai pentru a limita episoadele de preţuri excesive la gaz, pentru a ne asigura că există o ordine clară pe piaţă. Vom colabora cu miniştrii Energiei pentru a prezenta o propunere legală pentru a operaţionaliza acest mecanism de corectare pe pieţe. Liderii au discutat şi despre un mecanism potenţial de limitare a impactului preţului gazelor asupra electricităţii. (...). Săptămâna viitoare, Comisia Europeană va prezenta o propunere pentru prelungirea şi ajustarea cadrului temporar de criză, acesta le va oferi statelor membre abilităţi îmbunătăţite de a susţine companiile în contextul actualei crize (...)”, a declarat, la rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.