Priorităţile de politică externă expuse săptămâna trecută în programul de campanie al preşedintelui în exerciţiu Igor Dodon, la lansarea candidaturii sale pentru un nou mandat, reprezintă cea mai agresivă tentativă de revizuire a politicii externe a Republicii Moldova din ultimii 20 de ani, apreciază Asociaţia pentru Politică Externă (APE) de la Chişinău.

Potrivit APE, Igor Dodon, cunoscut pentru orientarea sa pro-Moscova, a declarat că, dacă va fi reales, va transforma Republica Moldova într-o 'Punte dintre Est şi Vest', iar Rusia, care are trupe în Transnistria şi susţine regimul separatist de la Tiraspol, va fi principalul partener strategic al Republicii Moldova. Conform organizaţiei neguvernamentale citate, dezvoltarea relaţiilor cu UE va fi redusă la „aprobarea normelor şi standardelor europene” în domeniul dreptului - fără a menţiona, însă, ce fel de drept - şi al combaterii corupţiei'. În schimb, relaţiile cu structurile şi ţările Uniunii Economice Eurasiatice, dominată în totalitate de Rusia, vor fi dezvoltate în toate direcţiile: interparlamentară, economică, umanitară, interregională, cooperarea juridică, dar şi 'în domeniul securităţii şi schimbului de informaţii tehnico-ştiinţifice', subliniază APE într-o declaraţie difuzată luni presei.

În opinia experţilor APE, Igor Dodon ignoră Parteneriatul strategic pentru integrare europeană cu România şi nu spune nimic despre importanţa strategică a Ucrainei pentru asigurarea securităţii naţionale a Republicii Moldova şi a integrităţii ei teritoriale. Ambelor state vecine le este negat statutul de parteneri strategici primordiali, fiind reduse la dezvoltarea unor simple relaţii de bună vecinătate şi de cooperare, potrivit acestora.

De asemenea, preşedintele în exerciţiu a declarat că Republica Moldova va cere Adunării Generale a ONU aprobarea unei rezoluţii privind neutralitatea sa permanentă şi va coopera activ cu Mişcarea de nealiniere, despre care APE apreciază că după sfârşitul Războiului Rece s-a remarcat ca un club de state, în mare parte, antiamericane, antioccidentale, cu grave derapaje democratice şi influenţate tot mai mult de China şi Rusia. Astfel, potrivit APE, priorităţile candidatului Dodon în domeniul politicii externe ar fi în contradicţie flagrantă cu Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova şi cu obiectivele ei strategice consfinţite în Constituţie.

Referitor la statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova, pe care Igor Dodon îl doreşte consolidat „după modelul Austriei, Suediei şi Finlandei”- potrivit priorităţilor prezentate de preşedintele în exerciţiu, APE susţine că „statutul de neutralitate al Republicii Moldova este o decizie suverană şi nu poate fi dictată din exterior”. Şi fostul ministru moldovean de externe Nicu Popescu a tras un semnal de alarmă la sfârşitul săptămânii trecute în privinţa priorităţilor de politică externă ale candidatului Igor Dodon, potrivit Deschide.md.