Ambasadorul Rusiei, convocat la Comisia Europeană - Tensiuni după sancţiuni reciproce
Comisia Europeană l-a convocat, luni, pe ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană pentru a-i transmite o notă de protest ca reacţie la sancţiunile impuse de Administraţia Vladimir Putin împotriva unor oficiali europeni.
"Ambasadorul Rusiei a fost convocat, urmează să fie primit în cursul după-amiezii de secretarul general al Comisiei Europene şi al Serviciului European de Acţiune Externă, unde îi vor fi exprimate obiecţii şi condamnarea puternică a acţiunilor", a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de agenţia Reuters.
Administraţia Vladimir Putin a anunţat, vineri, sancţiuni împotriva unor oficiali din cadrul Uniunii Europene şi de la Consiliul Europei, ca reacţie la măsuri similare care au vizat oficiali ruşi în ultimele luni. Printre persoanele sancţionate se numără David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, şi Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
„Uniunea Europeană continuă politica măsurilor restrictive unilaterale împotriva cetăţenilor ruşi şi organizaţiilor ruse. În luna martie, şase oficiali ruşi au fost vizaţi de măsuri restrictive. În replică la măsurile aplicate pe 2 şi 22 martie de către Consiliul UE, Rusia interzice accesul pe teritoriul său unor oficiali europeni", a comunicat Ministerul rus de Externe.
Sancţiunile vizează opt oficiali din cadrul Uniunii Europene, de la Consiliul Europei, precum şi din Letonia, Estonia, Germania şi Suedia.
Cei opt oficiali sancţionaţi de Rusia sunt:
1. Ivars Abolins, preşedintele Consiliului Naţional pentru Mass-Media Online din Letonia;
2. Maris Baltins, directorul Centrului Lingvistic de Stat din Letonia;
3. Jacques Maire, cetăţean francez, preşedintele Grupului Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ADLE) din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei;
4. Jörg Raupach, şeful Parchetului din Berlin (Germania);
5. David Sassoli, preşedintele Parlamentului European;
6. Åsa Scott, directorul Diviziei pentru Apărare şi Securitate din cadrul Centrului pentru incidente Chimice, Biologice, Radioactive şi Nucleare (CBRN) din Suedia;
7. Ilmar Tomusk, directorul Departamentului Lingvistic din Estonia;
8. Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă.
În martie, Uniunea Europeană a sancţionat şase oficiali ruşi implicaţi în acţiuni de reprimare a protestelor faţă de condamnarea disidentului Aleksei Navalnîi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.