Anchetă deschisă după inundaţiile din Germania - Omucidere prin neglijenţă
Biroul procurorului din Kobleniz a deschis vineri o anchetă pentru ''omucidere prin neglijenţă'' şi ''vătămări corporale din neglijenţă'' împotriva şefului administraţiei districtului Ahrweiler (vest), puternic afectat de inundaţii soldate cu zeci de morţi la mijlocul lunii iulie, relatează DPA şi AFP.
Ancheta împotriva lui Juergen Pfoehler, membru al partidului conservator al cancelarului Angela Merkel (CDU), vizează presupusele sale greşeli din seara zilei de 14 iulie, când era probabil de serviciu şi avea "singurele competenţe de decizie". Este vizat şi un alt membru al celulei de criză, al cărui nume nu este dezvăluit. Celor doi oficiali li se reproşează că nu au luat măsurile necesare înainte de precipitaţiile abundente şi inundaţiile dramatice, care au urmat, pentru a preveni populaţia. În timp ce au fost emise mai multe alerte meteorologice, autorităţile locale ar fi trebuit să se ocupe de "evacuarea locuitorilor din Valea Ahr care nu erau încă afectaţi de valul inundaţiilor". "Această operaţiune - potrivit primelor suspiciuni - în mod evident, nu a fost efectuată, nu a fost efectuată cu claritatea necesară sau a fost efectuată cu întârziere, într-un mod care ar putea fi acuzat de neglijenţă", subliniază parchetul. Biroul procurorului insistă că pentru moment aceasta este doar o primă suspiciune, care "se bazează în mod natural pe o stare de cunoaştere viciată de incertitudini şi lacune". "Anchetele ce vor fi efectuate vor lua ceva timp, deci nu sunt de aşteptat rezultate rapide", potrivit acestuia. O polemică a urmat catastrofei din 14-15 iulie cu privire la anticiparea evenimentelor meteorologice de către autorităţi, funcţionarea sistemului de avertizare şi măsurile de evacuare.
Ploile torenţiale au provocat inundaţii devastatoare în proximitatea râurilor Renania de Nord-Westfalia şi Renania-Palatinat, devastând multe municipalităţi, în special în Valea Ahr. Dezastrul a provocat moartea a cel puţin 189 de persoane în Germania, dintre care 141 doar în regiunea Renania-Palatinat, unde 17 localnici sunt daţi în continuare dispăruţi, potrivit unui nou bilanţ comunicat săptămâna aceasta. Aproximativ 42.000 de persoane au fost afectate, dintre care mulţi şi-au văzut casele şi bunurile devastate. Germania încearcă să tragă învăţăminte din această tragedie şi studiază mai multe piste pentru ameliorarea sistemului său de avertizare în caz de dezastru, inclusiv introducerea notificărilor prin telefonul mobil. Inundaţiile au afectat şi Belgia, unde 38 de persoane au decedat. Şi în această ţară, un judecător de instrucţie investighează asupra unor eventuale responsabilităţi penale în legătura cu lipsa de precauţie şi de alertă în caz de fenomene naturale neobişnuite.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.