Atacul sângeros împotriva unei clădiri diplomatice iraniene la Damasc, atribuit Israelului, riscă să provoace o explozie în Orientul Mijlociu, cu o posibilă ripostă a Iranului prin intermediul aliaţilor săi regionali, estimează marţi mai mulţi analişti.

 

Acest raid fără precedent întreprins luni împotriva secţiei consulare a ambasadei Iranului a făcut 11 morţi, printre care un comandant iranian de rang înalt aflat în Siria, Mohammad Reza Zahedi, şi alţi şase membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

„Aceasta este o escaladare importantă. Luând drept ţintă un obiectiv diplomatic iranian, Israelul a depăşit o linie" roşie, subliniază Ali Vaez, analist în cadrul International Crisis Group.

Iranul şi Siria au acuzat Israelul, duşmanul lor de moarte, însă acesta din urmă nu a confirmat responsabilitatea sa în acest raid.

Israelul confirmă rareori atacuri în Siria vecină, unde Iranul, Hezbollahul libanez pro-iranian şi alte grupări fidele Teheranului susţin militar regimul lui Bashar al-Assad, în războiul intern declanşat în 2011.

Armata israeliană şi-a intensificat bombardamentele împotriva acestor ţinte de la începutul războiului în Gaza, declanşat de un atac sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas contra Israelului, pe 7 octombrie.

Iranul, care susţine Hamas, negând totodată orice implicare în atacul din 7 octombrie, şi-a mobilizat aliaţii în regiune, din Liban până în Irak trecând prin Yemen, care au atacat obiective israeliene sau ale SUA, principalul aliat al Israelului.

Teheranul a declarat că nu doreşte un război regional, însă, după atacul de la Damasc, liderul suprem iranian Ali Khamenei a avertizat, marţi, că „regimul pervers sionist va fi pedepsit de oamenii noştri bravi".

„Atacul împotriva consulatului iranian la Damasc a încălcat multe linii roşii", estimează Bassam Abou Abdallah, un analist sirian apropiat de guvern ce conduce Centrul pentru cercetare strategică de la Damasc. „Existau reguli de angajament, însă de acum acesta este un război deschis între Israel şi axa de rezistenţă", adaugă el.

Aliaţii mişcării Hamas, printre care Hezbollahul libanez şi rebelii yemeniţi houthi, sunt reuniţi de Iran în cadrul a ceea ce el califică drept „axa de rezistenţă" în faţa Israelului. În riposta sa, Iranul ar putea recurge la aceşti aliaţi.

„Este clar că suntem în logica unei escaladări", spune Bassam Abou Abdallah. „Ar putea fi reluate atacurile împotriva bazelor americane în Irak, Siria sau în altă parte", a adăugat el. Chiar dacă, potrivit unui responsabil american citat de site-ul Axios, SUA i-au transmis Iranului că ele "nu sunt implicate" în atacul de la Damasc.