Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a avut marţi o reacţie furioasă la adresa Ministerului rus al Apărării, acuzând "lepădăturile" din această instituţie că au permis atacul ucrainean cu drone efectuat anterior asupra Moscovei.

Capitala rusă a fost vizată la primele ore ale dimineţii de marţi de un rar atac cu drone, care a provocat pagube „minore" mai multor clădiri, fără să producă victime, a transmis pe Telegram primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Andrei Vorobiov, guvernatorul regiunii Moscova, a indicat că mai multe drone au fost doborâte în timp ce se apropiau de Moscova.

„Bestii infecte. Ce faceţi ? (...) Ridicaţi-vă fundurile din birourile în care aţi fost trimişi pentru a proteja această ţară. Voi sunteţi Ministerul Apărării (...) De ce dracu aţi permis să ajungă aceste drone la Moscova ?", a scris Prigojin pe Telegram, potrivit agenţiei EFE.

„Ca cetăţean, sunt profund indignat că aceste lepădături stau liniştite (...) De aceea consider că poporul are tot dreptul să le ceară socoteală acestor neruşinaţi", a continuat liderul Wagner în mesajul ce conţine şi alte afirmaţii jignitoare la adresa establishment-ului militar rus.

Arătându-se îngrijorat de atacul cu drone de marţi, pe care Ministerul rus al Apărării l-a atribuit direct Ucrainei, Prigojin a deplâns faptul că Rusia a rămas în urmă cu „ani, dacă nu cu decenii", în dezvoltarea dronelor.

Unele dintre dronele folosite în atacul asupra Moscovei au căzut în cartierele rezidenţiale ale ofiţerilor armatei ruse, în special în Rubliovka, un cartier prestigios din vestul Moscovei şi aflat aproape de reşedinţa lui Putin de la Novo-Ogariovo.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, în total opt drone au fost folosite în acest atac şi toate au fost doborâte, iar pagubele sunt „minore" şi numai două persoane au fost uşor rănite. Agenţia EFE a observat că timp de mai multe ore sistemele GPS nu au funcţionat la Moscova, probabil din cauza activării instalaţiilor de bruiaj împotriva dronelor. La fel ca în cazul altor atacuri de pe teritoriul rus, Kievul a negat orice implicare, iar un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a reacţionat sarcastic spunând că „inteligenţa artificială" a întors dronele ruseşti împotriva celor care le-au lansat asupra Ucrainei.

Fondator al grupării Wagner, Evgheni Prigojin a devenit, în cele 15 luni de când Rusia a pornit războiul contra Ucrainei, cel mai vizibil membru al cercului apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Fost furnizor de servicii de catering pentru preşedinţia rusă, supranumit de aceea "bucătarul lui Putin", Prigojin a afirmat în glumă că ar trebui să i se spună mai degrabă "măcelarul lui Putin", în urma succeselor înregistrate pe front de gruparea sa, care a fost în prima linie a asediului asupra oraşului ucrainean Bahmut, pe care a reuşit să-l ocupe luna aceasta după lupte sângeroase cu armata ucraineană.