Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, la originea unei rebeliuni în iunie, adjunctul său şi ceilalţi opt pasageri au murit în urma prăbuşirii unui avion privat de dimensiuni mici, miercuri, în Rusia, relatează AFP.

Investigatorii ruși au identificat cadavrul lui Evgheni Prigojin după un deget lipsă la o mână, scrie canalul Telegram VchK-OGPU, apropiat de gruparea paramilitară, citând surse. De asemenea, la locul prăbușirii avionului ar fi fost găsit telefonul său.

„O sursă din cadrul Vchk-OGPU a declarat că trupul lui Evgheni Prigojin a fost identificat oficial la morgă, el a fost recunoscut de unul dintre comandanții Wagner. Principalul indiciu a fost absența unui deget. De asemenea, cel de-al doilea lider Wagner, Dmitri Utkin, a fost identificat după înălțime și tatuaje la morgă”, se precizează pe pagina Telegram Vchk-OGPU. În numeroasele înregistrări video cu Evgheni Prigojin se poate vedea că șefului Wagner îi lipsea o falangă de la degetul inelar al mâinii stângi.

Pe de altă parte, Dmitri Utkin, comandant militar Wagner și fondatorul grupării, apărea foarte rar în public și există puține imagini cu el. Într-una dintre ele, probabil cea mai cunoscută, Utkin apare într-un cadru strâns, tip portret, iar la baza gâtului i se văd două tatuaje care reprezintă însemne naziste.

Un alt canal media rusesc menționase mai devreme că la locul prăbușirii avionului ar fi fost găsit telefonul lui Prigojin.

După scurta insurecție a lui Prigojin împotriva guvernului rus în iunie, grupul Wagner și-a mutat atenția de la Ucraina către operațiunile sale în națiunile africane. Compania de mercenari a fost legată de crime de război din Republica Centrafricană și Mali. Pe 21 august, Prigojin a publicat ultimul său mesaj video în care pretindea că este într-o țară africană. Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, probabil a călătorit în și din Africa din cauza încercărilor armatei ruse de a submina activitățile Wagner din regiune, a scris Institutul pentru Studiul Războiului în raportul din 23 august, potrivit Kyiv Independent.

Cine era Dmitri Utkin

Printre cei morți alături de liderul Wagner Evgheni Prigojin, într-un accident de avion în apropiere de Moscova, se numără și Dmitri Utkin, care a fost adesea descris drept fondatorul sau co-fondatorul grupului de mercenari, deși rolul său exact a fost contestat. Propriul său indicativ era „Wagner”, după compozitorul preferat al lui Hitler. Site-ul web de investigație Bellingcat a scris în 2020 că Utkin a avut „o fascinație obsesivă pentru istoria celui de-al Treilea Reich”, în timp ce un alt raport recent îl descria ca fiind „împânzit cu numeroase tatuaje naziste, inclusiv o svastică, un vultur nazist și un fulger SS”. Grupul Wagner a fost, aparent, denumit după el.

Cu toate acestea, potrivit unui raport din 2020 al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un thinktank american, „nu poate fi verificat dacă Utkin a inițiat înființarea grupului Wagner sau a fost doar un pion băgat în față de altcineva”.

Bellingcat susține că deține date open source care sugerează că a fost „angajat ca o momeală convenabilă și de netăgăduit pentru a ascunde originile statale ale grupării”.

Prigojin însuș a recunoscut abia în septembrie 2022 că a fondat grupul, după ce a dat în judecată anterior instituțiile de știri care l-au legat de acesta. Atât SUA, cât și UE au impus sancțuni lui Prigojin și Utkin din cauza rolului jucat de Wagner în Ucraina.

Născut în 1970, Utkin a fost un fost ofițer în serviciul rus de informații militare GRU și a servit în ambele războaie cecene, precum și în Siria. El s-a numărat și printre membrii Wagner care au luat parte la operațiunile rusești în estul Ucrainei , din 2014, și a primit premii pentru serviciul său de la Kremlin.

La începutul anilor 2000, a servit timp de 10 ani ca comandant al Brigăzii a II-a Spețnaz a GRU la granița cu Estonia, înainte de a se retrage din armată. Cu toate acestea, conform fostei sale soții, îi era dor de viața pe câmpul de luptă.

Rareori observat în public, el a fost văzut ultima dată într-un videoclip postat de Prigojin în iulie, în care șeful Wagner s-a adresat luptătorilor din Belarus, unde au fost trimiși după revolta lor cu o lună mai devreme.

În videoclip, Prigojin prezintă un bărbat despre care spune că este Utkin; era prima dată când comandantul era filmat vorbind cu trupele sale.

„Acesta nu este sfârșitul, acesta este doar începutul celei mai mari lucrări din lume, care va continua foarte curând”, spune Utkin în videoclip. „Și bine ai venit în iad ”, adaugă el, ultimele cuvinte în engleză.

Rapoartele de pe canalele de socializare ruse asociate cu Wagner sugerează că alți membri ai conducerii lui Wagner ar fi putut fi și ei la bord.

Potrivit Fontanka, o sursă media din Sankt Petersburg care a acoperit pe larg operațiunile lui Prigojin, ceilalți pasageri de la bord erau un cameraman, managerul de logistică al Wagner și un agent de securitate al lui Prigojin.

 

Avion doborât de FSB

Avionul lui Evgheni Prigojin ar fi fost doborât de serviciul rus de securitate (FSB), au declarat surse din Ministerul britanic al Apărării. În paralel, apar informații că aeronava ar fi suferit niște reparații de ultim moment, înainte de decolare. Asta susțin rudele însoțitoarei de zbor, care spun că intervenția respectivă a luat-o pe aceasta prin surprindere.

Avionul privat al lui Evgheni Prigojin s-a prăbușit între Moscova și Sankt Petersburg, în regiunea Tver. Potrivit FlightRadar, a căzut la câteva minute de la decolare. Domeniul lui Vladimir Putin de pe lacul Valdai, împânzit cu sisteme de apărare antiaeriană, este la doar 50 de kilometri depărtare. „Am auzit o explozie, o bubuitură. M-am uitat în sus și am văzut fum alb. O aripă a zburat într-o direcție și fuzelajul în partea aceea”, spune un martor.

Anchetatorii ruși iau în considerare posibilitatea ca o bombă să fi fost plasată în trenul de aterizare al avionului. În ceea ce privește execuția asasinatului, pe rețelele sociale rusești este rostogolit scenariul unei bombe plasate într-o ladă cu sticle de vin, înainte de decolare.