Bombardamente israeliene şi lupte în nordul Fâşiei Gaza - Un război nemilos
Armata israeliană a bombardat duminică Fâşia Gaza, în special în nordul enclavei unde îşi continuă operaţiunile după mai multe zile de luptă crâncene împotriva Hamas, ceea ce a determinat mii de palestinieni să fugă din calea luptelor, relatează AFP.
Războiul, declanşat de un atac fără precedent al grupării islamiste palestiniene Hamas în Israel în 7 octombrie, nu cunoaşte răgaz în enclava palestiniană, provocând temeri privind o extindere a acestuia în Liban.
Numeroase lovituri israeliene au vizat, în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, diferite sectoare, între care oraşul Gaza, în nord, precum şi Rafah şi Khan Yunis, în sud.
Trupele israeliene lansaseră în 7 mai o ofensivă terestră la Rafah, oraş aflat la frontiera cu Egiptul şi prezentat de Israel ca fiind ultimul mare bastion al Hamas. Dar luptele au reizbucnit de atunci cu intensitate în mai multe alte zone, în special în nord.
De joi, forţele israeliene desfăşoară o operaţiune terestră la Choujaďya, un cartier în estul oraşului Gaza, unde luptele se duc între soldaţii israelieni şi combatanţi palestinieni.
Această operaţiune a continuat duminică, potrivit unor martori şi medicilor.
Armata a anunţat că, în ajun, a "eliminat mai mulţi terorişti, a descoperit arme, a efectuat raiduri ţintite asupra poziţiilor de luptă capcană" şi a "lovit zeci de infrastructuri teroriste în sector".
Armata a cerut joi locuitorilor din Choujaiya să se evacueze, forţând "zeci de mii de civili" să-şi părăsească locuinţele, potrivit Apărării civile.
Armata a anunţat de asemenea că îşi continuă duminică operaţiunile la Rafah şi în centrul Fâşiei Gaza.
O lovitură asupra unei case în nord-vestul Rafah s-a soldat cu şase morţi, potrivit echipelor de intervenţie şi medicilor. Tiruri de artilerie, conform martorilor, au vizat de asemenea mai multe sectoare din sudul oraşului.
Un total de 32 de spitale din cele 36 aflate în Fâşia Gaza au fost avariate, dintre care 20 sunt complet nefuncţionale, susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
La Tel Aviv, mii de manifestanţi au ieşit din nou sămbătă în stradă pentru a cere aducerea acasă a ostaticilor şi a protesta împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, foarte criticat pentru modul în care gestionează războiul.
Pe altă parte, un înalt responsabil al grupării islamiste palestiniene Hamas a declarat sâmbătă seara la Beirut că negocierile în vederea unui acord cu Israelul pentru o încetare a focului în Fâşia Gaza şi eliberarea ostaticilor nu au înregistrat niciun progres. Un plan prezentat la sfârşitul lunii mai de preşedintele american Joe Biden, propus - potrivit lui - de Israel, prevede o încetare a focului pe termen de şase săptămâni însoţită de o retragere israeliană din zonele dens populate din Fâşia Gaza, eliberarea unor ostatici la schimb cu un număr de deţinuţi palestinieni în Israel.
Potrivit site-ului american Axios, administraţia americană a prezentat o „nouă versiune" a unui proiect de acord între Israel şi Hamas, conţinând amendamente la „unele clauze cu scopul de a atenua divergenţele care separă cele două părţi pentru a se ajunge la un acord". Propunerea a fost catalogată de Hamas ca neaducând nimic nou.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.