Cadavre atârnate în piaţa publică - Afganistanul, sub teroare
La o zi după ce talibanii au anunţat că vor executa oameni şi le vor amputa membre, aceştia au trecut la fapte. Trupul unui afgan a fost atârnat, sâmbătă, în piaţa publică.
Victima ar fi fost una dintre cele patru persoane executate după ce au fost acuzate de răpirea unui bărbat şi a fiului acestuia. Corpurile celor patru au fost atârnate în mai multe locuri din oraşul Herat, conform AP. Imaginile au fost transmise de către un post de televiune arab şi postate apoi pe Twitter.
Fostul şef notoriu al poliţiei religioase a talibanilor a anunţat vineri că pedepsele extreme, cum ar fi execuţiile şi amputările, vor fi reluate în Afganistan. Declaraţia îi aparţine lui Mullah Nooruddin Turabi, fost ministru al Justiţiei, în prezent responsabil cu sistemul penitenciar.
„Amputările punitive sunt necesare pentru a garanta securitatea noastră internă”, a afirmat el, într-un interviu preluat de mass-media afgană.
Potrivit acestuia, aplicarea unor astfel de pedepse ar putea să nu aibă loc în public, aşa cum s-a întâmplat, în scopuri „descurajatoare”, în urmă cu două decenii, ci în spaţii private.
Încă nu s-a spus nimic despre lapidare pentru femeile adultere. Locuitorii din Kabul încă mai au amintirea acestor pedepse aplicate în faţa mulţimii pe stadionul municipal şi în piaţa marii moschei Ein Gah.
Practic, fiecare oraş şi sat din ţară aveau locuri pentru acele spectacole îngrozitoare, care se ţineau adesea după slujbe, în moschei, în fiecare vineri, la mijlocul zilei.
Mullah Turabi a fost un susţinător ferm al acestor pedepse. El însuşi îşi pierduse un ochi şi un picior luptându-se de tânăr împotriva armatei sovietice.
De când au preluat puterea în Afganistan, la 15 august, talibanii au promis o guvernare mai blândă decât în mandatul anterior. Dar au fost deja raportate mai multe cazuri de încălcare a drepturilor omului în întreaga ţară.
Joi, Human Rights Watch a avertizat că talibanii din Herat „percheziţionează femeile de profil înalt, le refuză femeilor libertatea de mişcare în afara locuinţelor lor şi impun coduri vestimentare obligatorii”.
Iar în august, Amnesty International a declarat că luptătorii talibani se află în spatele masacrului a nouă membri ai minorităţii Hazara, persecutată.
Secretarul general al Amnesty, Agnès Callamard, a declarat la acea vreme că „brutalitatea cu sânge rece” a crimelor a fost „o aducere aminte a trecutului talibanilor şi un indicator îngrozitor a ceea ce ar putea aduce guvernarea talibană”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.