Casa Albă vrea negocieri cu Rusia, China - Soluţii pentru oprirea cursei înarmării
Preşedintele SUA, Donald Trump, a exprimat ieri speranţa că va putea iniţia discuţii cu liderii Chinei şi Rusiei pentru oprirea „cursei incontrolabile a înarmării” la nivel mondial.
„Sunt sigur că, la un moment dat în viitor, preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi cu mine, împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin vom începe să discutăm despre o oprire semnificativă a ceea ce a devenit o cursă a înarmării majoră şi incontrolabilă", a declarat Donald Trump prin Twitter.
„Statele Unite au cheltuit 716 miliarde de dolari anul acesta” (pe echipamente militare - n.r.). „Nebuneşte!”, a adăugat Donald Trump.
Preşedintele SUA a făcut această declaraţie după summitul Grupului naţiunilor dezvoltate şi emergente (G20), unde a avut o întrevedere de două ore cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi o scurtă discuţie informală cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Donald Trump a anulat o întâlnire formală cu Vladimir Putin la summitul G20 din Argentina din cauza incidentului ruso-ucrainean din Marea Neagră. Kremlinul a transmis că preşedintele Vladimir Putin va avea astfel timp suplimentar pentru "întâlniri utile" la summitul G20. Însă Ministerul rus de Externe a semnalat vineri că Donald Trump și-a anulat întrevederea cu Vladimir Putin "din raţiuni politice interne", nu din cauza incidentului ruso-ucrainean din Marea Azov, situată în nordul Mării Negre.
Rusia va riposta la eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat recent preşedintele Vladimir Putin. Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin intenţiona să discute cu Donald Trump la summitul G20 despre situaţia tratatelor INF şi START.
Administraţia Vladimir Putin a condamnat decizia preşedintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). În acest context, fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a îndemnat aliaţii Statelor Unite să nu devină "rampe de lansare a rachetelor americane". Mihail Gorbaciov a amintit că Tratatul INF şi seria de Tratate pentru Reducerea Armamentului Strategic (START) au facilitat diminuarea substanţială a numărului bombelor atomice ruse şi americane. Ministerul rus de Externe a avertizat că abordarea conflictuală a Alianţei Nord-Atlantice faţă de Rusia riscă să genereze o nouă cursă a înarmării.
La rândul său, Uniunea Europeană a atras atenţia Administraţiei Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) va genera "instabilitate" şi o "cursă a înarmării", cu efecte asupra ţărilor europene.
Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Liderul de la Casa Albă susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului. Kremlinul a avertizat că situaţia riscă să devină "periculoasă".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.