Unul din cei 15 suspecți, care au călătorit la Istanbul în aceeași zi în care a dispărut jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, a fost suprins de camerele de supraveghere ieșind din consulatul saudit purtând hainele jurnalistului, relatează CNN.

Postul CNN a obținut înregistrări video, care fac parte din investigația Guvernului turc și în care bărbatul este surprins purtând hainele lui Jamal Khashoggi, o barbă falsă și ochelari la ieșirea din consulat. Același bărbat a fost văzut la Moscheea Albastră din Istanbul, la câteva ore după ce jurnalistul a intrat în consulatul saudit pentru a obține acte pentru căsătorie.

Omul care apare în înregistrări, identificat sub numele de Mustafa al-Madani, face parte din echipa de 15 oficiali saudiți care sunt suspectați că ar fi plănuit și desfășurat operațiunea de asasinare a lui Jamal Khashoggi.

Un oficial turc de rang înalt a declarat pentru CNN că înregistrarea video demonstrează că Madani a fost adus la Istanbul pentru a se comporta ca o dublură pentru Khashoggi.

„Nu ai nevoie de o dublură pentru o interogație. Suspiciunile noastre nu s-au schimbat de la 6 octombrie. Aceasta a fost o crimă cu premeditare, iar cadavrul a fost mutat din consulat”, a declarat oficialul turc.

Riadul nu a oferit nicio dovadă care să susțină explicațiile date până în prezent și nici nu a explicat ce s-a întâmplat cu trupul neînsuflețit al lui Khashoggi.

Madani, care este aproape cu zece ani mai în vârstă decât restul suspecților și mai apropiat de vârsta lui Khashoggi, a părăsit consulatul pe ieșirea din spate cu un posibil complice.

„Hainele lui Khashoggi probabil încă mai erau calde atunci când le-a îmbrăcat Madani”, a mai afirmat oficialul turc.

Logodnica lui Khashoggi, Hatice Cengiz, care a anunțat autoritățile când acesta nu a mai ieșit din consulat, susține că i s-a transmis că jurnalistul saudit a părăsit clădirea pe ușa din spate. Femeia a fost pusă sub paza permanentă a poliţiei turce.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va dezvălui azi tot adevărul în cazul dispariției și uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în cadrul unei ședințe cu parlamentarii care fac parte din partidul său, relatează France 24.

„Vom căuta dreptate și vom dezvălui adevărul", a promis Erdogan în cadrul unei manifestații care a avut loc la Istanbul.

Declarația președintelui turc a fost făcută în contextul în care Arabia Saudită, la două săptămâni după dispariția jurrnalistului saudit, a recunoscut că acesta a fost ucis la 2 octombrie în consulatul saudit de la Istanbul.

Riadul a anunțat că a concediat cinci oficiali de rang înalt și a arestat 18 saudiți în urma investigației inițiale.

Cu toate acestea, Erdogan a exprimat scepticism pentru explicația Arabiei Saudite privind asasinarea lui Jamal Khashoggi.