Uniunea Creştin-Democrată (CDU), formaţiunea cancelarului Angela Merkel, se clasează pe primul loc, cu 33%, în urma scrutinului parlamentar din Germania, conform rezultatelor după numărarea voturilor din toate cele 299 de circumscripții electorale, informează presa germană.

Acest scor este cel mai slab înregistrat vreodată de blocul electoral format din partidul Angelei Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta), şi filiala bavareză a acesteia, Uniunea Creştin-Socială (CSU). Al doilea loc este ocupat de Partidul Social-Democrat, cu 20,5%, care înregistrează cel mai slab rezultat după 1933. Pe trei se clasează formațiunea de extremistă Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta) care a obţinut 12,6% din voturi. Este pentru prima dată după al II-lea Război Mondial când o formaţiune de extremă-dreapta este reprezentată în Parlamentul federal din Germania. Partidul Democraţilor Liberi (FDP, centru-dreapta) FDP și Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta) au fost principalele câștigătoare ale scrutinului. FDP a obținut 10,8%, după ce la alegerile anterioare nu reușise să treacă de pragul minim de 5% necesar pentru a intra în Bundestag. Formaţiunea Alianţa '90/Partidul Verzilor (B90/G, centru-stânga) a luat 8,9%, iar Die Linke, cu o doctrină de stânga, cu 9,2%. Cancelarul Angela Merkel a dat asigurări, luni, că accederea formaţiunii naţionaliste Alternativă pentru Germania (AfD) în Parlament nu va influenţa politicile Berlinului, relatează site-ul agenţiei Associated Press. Întrebată dacă politicile Berlinului vor fi afectate de reprezentanţii pe care formaţiunea eurosceptică şi xenofobă AfD îi va avea în Bundestag, Angela Merkel a declarat: „Nu cred”. Angela Merkel a făcut luni primul pas către formarea unei coaliții guvernamentale. Astfel, conservatorii intenționează să aibă tratative cu liberalii (FDP), cu Partidul Social-Democrat (SPD) și cu Verzii.

Dacă social-democrații - care în ultimii patru ani au făcut parte din „marea coaliție” alături de conservatori - trec în opoziție, așa cum au anunțat la scurt timp după publicarea rezultatelor scrutinului de duminică, atunci singura posibilitate pentru CDU-CSU va fi să încerce cooptarea la guvernare a liberalilor și a Verzilor.