Jack Ma, co-fondator al celei mai valoroase companii din China, a fost oficial confirmat ca membru al Partidului Comunist, într-un ziar susținut de stat, publicația recunoscând rolul liderilor de afaceri la dezvoltarea țării, relatează Bloomberg.

 

Ma, co-fondator și președinte al gigantului de comerț electronic Alibaba Group Holding Ltd., este una din cele 100 de persoane pe care Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez le va onora, ca parte a unui eveniment care marchează 40 de ani de la reforma economică a țării. Lista celor onorați îi include și pe Pony Ma, CEO Tencent Holdings Ltd, Robin Li, CEO Baidu Inc., baschetbalistul Yao Ming și antrenorul de volei Lang Ping.

„Vedem o relație din ce în ce mai strânsă între companiile de internet de top din China și guvern, deoarece guvernul le consideră unul dintre cele mai eficiente modalități de a-și concretiza inițiativele politice", spune Mark Natkin, directorul executiv al Marbridge Consulting din Beijing. „A fi un membru al partidului înseamnă că nu pui la îndoială legitimitatea partidului și nu înseamnă un nivel deosebit de ridicat al activității politice".

Într-un fel sau altul, Jack Ma a făcut ca marii capitaliști să devină acceptabili în China comunistă. Sub conducerea lui Deng Xiaoping, China a început, în 1978, reformele economice care s-au îndepărtat de doctrina comunistă tradițională și au permis apariția companiilor private. În cele din urmă, aceasta a dus la o transformarea țării în a doua economie a lumii, după SUA.

Lista celor 100 de persoane care vor fi recunoscute la aniversarea a 40 de ani este făcută publică pentru revizuire până pe 30 noiembrie. Dincolo de lideri de afaceri și de vedete sportive, lista cuprinde oameni de știință, astronauți și artiști.

Ma este cel mai bogat om din China, cu o valoare a averii de 38,4 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires. Ma a spus în septembrie că intenționează să-i predea rolul de președinte executiv CEO-ului Daniel Zhang, anul viitor.

Alibaba, care domină comerțul electronic în China și s-a extins într-o gamă largă de afaceri suplimentare, s-a listat în 2014 la bursă, în ceea ce a devenit cea mai mare ofertă publică inițială derulată vreodată la New York. La acea vreme, Ma a spus că investitorii vor fi a treia prioritate a companiei, după clienți și angajați. În ciuda unei scăderi a prețului acțiunilor din acest an, Alibaba este evaluată la peste 400 miliarde de dolari și se situează între primele 10 cele mai valoroase companii din lume.

Ma a fost un susținător vocal al politicilor președintelui Xi în ultimii ani. În 2016, el a propus ca securitatea de stat să folosească big data pentru prevenirea criminalității, susținând eforturile Chinei de a obține o supraveghere online fără precedent a celor peste un miliard de locuitori.