Cel puţin 22 de persoane şi-au pierdut viaţa şi aproape 60 au fost rănite - Atentat în Manchester
O puternică explozie s-a produs luni seara în timpul unui concert care avea loc la Manchester. Deflagrația s-a soldat cu 22 morți și 59 răniți. Doi oficiali americani au declarat, pentru Reuters, că un terorist sinucigaș s-ar afla în spatele exploziei. Informația a fost confirmată de autoritățile britanice. Dacă ipoteza teroristă se confirmă, este cel mai grav atentat pe teritoriul britanic de la atacurile din 7 iulie 2005 de la Londra, când 52 de oameni și-au pierdut viața și aproape 700 au fost răniți.
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că serviciile de securitate au informații privind identitatea atentatorului din Manchester, care ar fi acționat singur, dar numele acestuia nu a fost furnizat, notează site-ul BBC News. "Noaptea trecută, la ora 10.33, o explozie a fost raportată la Manchester Arena. Cunoaștem acum că un singur terorist a detonat un dispozitiv explozibil improvizat în apropierea unei ieșiri a arenei. Teroristul a ales în mod deliberat timpul și locul pentru a cauza daune maxime, pentru a ucide și răni. Toate actele teroriste sunt atacuri comise cu lașitate asupra oamenilor nevinovați. Dar acest atentat iese în evidență prin lașitatea îngrozitoare și dezgustătoare, prin faptul că a vizat copii și tineri nevinovați, fără apărare", a spus Theresa May. Premierul Marii Britanii a oferit apoi detalii despre situația victimelor. "În afara atacatorului, 22 de oameni au murit, iar 59 de au fost răniți. Cei care au fost răniți sunt tratați în opt spitale din Manchester. Mulți sunt în stare gravă. Printre cei răniți și uciși se află mulți copii și tineri. Ne luptăm să înțelegem o minte denaturată și deformată, care vede o cameră plină de tineri ca o oportunitate pentru un carnagiu. Trebuie să încercăm să prevenim potențiale atacuri similare pe viitor, să confruntăm și să învingem ideologia care alimentează astfel de violențe", a declarat Theresa May. Theresa May a precizat că "poliția și serviciile de securitate cred că acest atac a fost desfășurat de către un singur bărbat, dar investighează dacă nu face parte dintr-un grup". Aceasta a mai spus că va lua ceva timp până va fi stabilit acest lucru, iar "poliția și serviciile de securitate cred că au identificat atentatorul, dar în acest punct al investigației nu putem furniza numele acestuia". "Nivelul de securitate rămâne sever, ceea ce înseamnă că probabilitatea unui nou atac terorist este ridicată. Vor urma zile dificile. Ne oferim susținerea totală pentru toți cei afectați. Fiecare dintre noi stă alături de oamenii din Manchester. Teroriștii nu vor câștiga niciodată, iar stilul nostru de viața se va impune întotdeauna", a spus premierul britanic. Imediat după declaraţiile premierului, poliția britanică a anunțat că a reținut un bărbat suspectat de legături cu atentatul terorist. Este vorba despre un tânăr în vârstă de 23 de ani, care a fost reținut în sudul orașului Manchester, în zona Chorlton. Potrivit surselor BBC, polițiștii care investighează atacul terorist vor desfășura mai multe raiduri și arestări în perioada imediat următoare. Partidele politice din Marea Britanie au căzut de acord să suspende campaniile electorale pentru alegerile parlamentare, până la noi dispoziții, în urma exploziei din orașul Manchester. Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, a declarat că a discutat cu premierul Theresa May, ambii căzând de acord asupra suspendării campaniei naționale pentru alegerile parlamentare din data de 8 iunie.
Susţinătorii SI laudă atentatul
Susținătorii rețelei teroriste Stat Islamic au celebrat pe rețelele sociale atentatul de la Manchester, soldat cu cel puțin 22 de morți și aproape 60 de răniți, organizația extremistă revendicând în mod oficial atacul, informează cotidianul The Telegraph. Conturile de Twitter ale susținătorilor rețelei extremiste au folosit hastaguri pentru a posta mesaje admirative în legătură cu atentatul, care este considerat de aceștia drept o victorie împotriva "cruciaților" din Occident sau o răzbunare pentru participarea Marii Britanii la campania de bombardament aerian ce vizează pozițiile Stat Islamic din Siria și Irak. În unele mesaje sunt lansate îndemnuri la atacuri de tip "lup singuratic" în Occident. "Acesta este doar începutul. Leii Stat Islamic din Irak și Sham încep atacul împotriva tuturor cruciaților", se afirmă într-un mesaj video postat pe un canal pro-Stat Islamic de pe platforma de mesagerie Telegram. Atacul terorist de luni de la Manchester a fost probabil un nou incident de tip lup singuratic și nu o acțiune pregătită de o organizație teroristă internațională, este de părere Richard Fenning, directorul companiei de consultanță politică Control Risks, citat de CNBC. "Este foarte improbabil ca (atacul) să fie parte a unui atac coordonat din străinătate", a precizat Fenning. Pe de altă parte, Lee Dodderidge, un fost membru al Biroului britanic pentru Securitate Antiteroristă, a descris atacul ca fiind unul "sofisticat", informează BBC New Online.
Mii de persoane continuă să-și caute cunoscuții
Rudele și prietenii participanților la evenimentul de la Manchester Arena au apelat la rețelele sociale pentru a căuta informații despre cunoscuţii dispăruți în contextul haosului care a urmat atacului terorist, informează BBC News și France 24. Utilizatorii rețelelor sociale au postat și distribuit zeci de imagini ale unor tineri a căror soartă este necunoscută rudelor și prietenilor. Cele mai multe dintre postări includ hashtagul #missinginManchester. Într-un astfel de mesaj, mama unei tinere de 15 ani, care a participat la concertul Arianei Grande de la Manchester Arena, cerea ajutorul oamenilor pentru a o găsi pe fiica ei. "Ultima oară am intrat în contact cu ea la ora 20.30 (22.30 ora României). Era la concert (...) mi-a spus că se distra grozav și mi-a mulțumit ca am lasat-o să meargă", a declarat mama tinerei. "Telefonul ei este închis. Tătăl ei o caută. Sunt foarte mult persoane care o caută", a completat ea. Erin. P, un alt utilizator de Twitter, cere ajutorul celorlalţi utilizatori pentru a o găsi pe sora ei dispărută și ea după atentat. Mai multe mesaje postate pe rețelele sociale indică faptul că o serie de hoteluri din Manchester servesc drept refugiu celor care au fugit în urma atacului terorist de la concert. Aproximativ 60 de minori s-au refugiat la hotelul Holiday Inn din zona Manchester Arena, se mai afirmă în mesaje. Un punct de urgență pentru oricine are nevoie de ajutor a fost înfiinţat la poarta 11 a Stadionului Etihad.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.