Centrala nucleară de la Zaporojie a început să folosească generatoare diesel, deoarece bombardamentele din zonă au lăsat-o fără energia electrică esențială pentru răcirea reactoarelor. Șeful AIEA va merge la Moscova pentru a încerca să găsească o soluție.

Bombardamentele au tăiat alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare ucrainene Zaporojia, ocupată de Rusia. Aceasta are nevoie de răcire pentru a evita defectarea reactoarelor, astfel că a fost nevoită să treacă la generatoare de urgență, au declarat sâmbătă compania nucleară de stat din Ucraina și organismul de supraveghere atomică al ONU. Chiar dacă cele șase reactoare sunt închise, ele au nevoie în continuare de o alimentare constantă cu energie electrică pentru a menține răcit combustibilul nuclear din interior. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele din preajma celei mai mari centrale nucleare din Europa. Agenția Internațională pentru Energie Atomică face presiuni pentru instituirea unei zone de protecție pentru a preveni alte bombardamente. Sâmbătă, în cadrul unei emisiuni la BBC World News, Petro Kotin, șeful companiei nucleare de stat ucrainene Energoatom, a avertizat că generatoarele diesel au în prezent doar o rezervă limitată de combustibil. „În acest moment lucrăm la logistică pentru a furniza mai mult combustibil pentru aceste generatoare", a spus el.

Energoatom nu a spus care este stadiul negocierilor cu autoritățile ruse în ceea ce privește aprovizionarea cu combustibil a centralei. „Dacă (generatoarele) rămân fără combustibil, se vor opri, iar după aceea va fi un dezastru... va avea loc topirea nucleului activ și o eliberare de radioactivitate de acolo", a mai spus Kotin. Centrala nucleară se află într-o parte a regiunii Zaporojia, anexată de Rusia. Într-un decret publicat sâmbătă, guvernul Rusiei a înființat o companie care va prelua controlul asupra centralei, așa cum a ordonat președintele Vladimir Putin la 5 octombrie. AIEA, care are doi observatori prezenți la centrală, a confirmat declarația Energoatom, potrivit căreia centrala a trecut la generatoarele sale diesel după ce un bombardament, în jurul orei 1 noaptea, a tăiat linia principală care alimentează centrala. „Reluarea bombardamentelor, care a lovit singura sursă de energie externă a centralei, este extrem de iresponsabilă. Centrala nucleară din Zaporojia trebuie protejată. Toate sistemele de siguranță ale centralei continuă să primească energie și funcționează normal, au fost informați experții AIEA de către personalul operațional superior ucrainean", a declarat șeful AIEA, Rafael Grossi. Grossi a purtat discuții cu Rusia și Ucraina cu privire la instituirea unei zone de protecție în jurul centralei, deși a refuzat să spună ce anume ar implica aceasta sau cum ar fi aplicată sau monitorizată. El a fost la Kiev joi și urmează să meargă în Rusia la începutul săptămânii viitoare. „Voi călători în curând în Federația Rusă, iar apoi mă voi întoarce în Ucraina, pentru a conveni asupra unei zone de protecție și securitate nucleară în jurul centralei. Acesta este un imperativ absolut și urgent”, a precizat Grossi.