Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a decis că revendicările Beijingului privind drepturi economice asupra unei mari părți din Marea Chinei de Sud sunt nefondate, însă China a anunțat că nu recunoaște hotărârea judecătorească.

 

"Nu există vreo bază legală care să îi permită Chinei să revendice drepturi istorice asupra resurselor aflate în zonele maritime care intră în sfera celor nou linii", a anunțat Curtea de Arbitraj, făcând referire la o linie de demarcație pe o hartă din 1947 a Mării Chinei de Sud.

Judecătorii au mai afirmat că Beijingul a încălcat suveranitatea statului Filipine și a cauzat pagube irecuperabile recifurilor de corali prin construcția de insule artificiale.

Beijingul revendică aproape întrega Mare a Chinei de Sud, unde se crede că se găsesc rezerve uriașe de petrol și gaze naturale. Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan și Vietnamul au, de asemenea, revendicări în zonă.

Manila contestă legalitatea acțiunilor și revendicărilor chineze în acestă zonă maritimă, acesta fiind primul caz juridic cu privire la situația din Marea Chinei de Sud.

China a refuzat de la bun început să participe la acest caz și a anunțat că nu intenționează să țină cont de această decizie a instanței, însă Statele Unite insistă asupra obligativității respectării deciziei.

Autoritățile de la Beijing au descris această hotărâre ca fiind "neîntemeiată".

Decizia este obligatorie, însă Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga nu are puterea de a aplica hotărârile.