Concentrația de CO2 în atmosferă, la un nivel record în 2016 - Ne-am dat foc la planetă!
Concentrația de dioxid de carbon în atmosfera terestră a ajuns la un nivel record în anul 2016, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), care avertizează că această evoluție ar „iniția schimbări impredictibile în sistemul climatic”, relatează BBC News.
Creșterea de anul trecut a fost cu 50% mai mare decât media ultimilor zece ani. Cercetătorii afirmă că nivelul de CO2 a ajuns la cea mai ridicată concentrație din ultimii 800.000 de ani, ca urmare a activității antropice și fenomenului meteorologic El Nino. Raportul OMM de anul acesta privind concentrația de gaze de seră are la bază măsurători realizate în 51 de țări. Concentrația medie de CO2 în anul 2016 a fost de 403,3 de părți per milion (ppm), față de 400 ppm în anul 2015.
„Este cea mai mare creștere înregistrată în cei 30 de ani de când avem această rețea”, a declarat Dr. Oksana Tarasova, șefa programului de monitorizare atmosferică al OMM.
Fenomenul El Niño este caracterizat de crearea unor zone excesiv de calde și secetoase în părți ale Pacificului și afectează clima la nivel global, prin impactul asupra cantității de CO2 în atmosferă ca urmare a secetei care limitează nivelul de dioxid de carbon absorbit de plante. Emisiile de CO2 ca urmare a activităților antropice au scăzut în ultimii ani, potrivit raportului, însă Tarasova a explicat că ceea ce contează cu adevărat este cantitatea de CO2 în aer în condițiile în care acest gaz rămâne prezent în atmosferă timp de mai multe secole.
Potrivit raportului, creșterea concentrației de CO2 în atmosferă este în ultimii 70 de ani de aproape o sută de ori mai mare decât era la finalul cele mai recente ere glaciare, care s-a încheiat în urma cu aproximativ 11.700 de ani. Creșterea rapidă a concentrației de gaze de seră are potențialul de a „iniția schimbări impredictibile în sistemul climatic (…) conducând la dereglări ecologice și economice severe”, avertizează cercetătorii.
"Aceste schimbări nu vor dura zeci de mii de ani ca înainte, se vor produce rapid - nu cunoaștem sistemul în acestă stare, iar acest lucru este un pic îngrijorător", a completat dr. Tarasova.
Potrivit experților, ultima dată când pe Pământ s-a înregistrat un nivel similar de CO2 a fost acum trei-cinci milioane de ani, în perioada de mijloc a erei Pliocene. În acel moment, temperatura globală medie era cu 2-3 grade Celsius mai ridicată decât cea actuală, iar nivelul mării era cu 10-20 de metri mai mare din cauza topirii ghețarilor din Groenlanda și ghețarilor din vestul Antarcticii.
"Numerele nu mint. Continuăm să emitem mult prea mult și acest lucru trebuie inversat", a declarat Erik Solheim, șeful Programului de Mediu al Națiunilor Unite, făcând referire la obiectivele Acordului climatic de la Paris.
Mai mult, un raport recent întocmit de către o agenție guvernamentală din Statele Unite indică faptul că anul 2016 a fost cel mai călduros an din istorie și al treilea an consecutiv în care se înregistrează temeperaturi record la nivel mondial.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.