Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat lansarea a două rachete de croazieră strategice cu rază lungă de acțiune, a relatat joi presa de stat, conform Reuters.

 

Testul de lansare a fost efectuat miercuri și a avut ca scop „creșterea eficienței și puterii de luptă" a rachetelor de croazieră „pentru operarea de arme nucleare tactice", a precizat Korea Central News Agency (KCNA).

Subliniind că testul a fost un alt avertisment clar pentru „dușmanii" săi, liderul Kim Jong Un a declarat că țara „ar trebui să continue să extindă sfera operațională a forțelor armate strategice nucleare pentru a descuraja cu hotărâre orice criză militară crucială și criză de război în orice moment și să preia complet inițiativa în acest sens", potrivit KCNA.

Luni, KCNA a declarat că Kim a ghidat exerciții tactice nucleare care au vizat Coreea de Sud în ultimele două săptămâni, în semn de protest față de recentele exerciții navale comune ale forțelor sud-coreene și americane care au implicat un portavion.

KCNA a relatat că cele două rachete testate miercuri au zburat timp de 10.234 de secunde și "au lovit în mod clar ținta aflată la 2.000 km (1.240 mile) distanță".

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a refuzat să comenteze lansările și a declarat că Washingtonul rămâne concentrat pe coordonarea strânsă cu aliații și partenerii săi pentru a aborda amenințările reprezentate de Coreea de Nord. Armata Coreei de Sud a declarat că a monitorizat lansarea în timp real și că continuă să analizeze datele de la teste. Coreea de Nord a testat pentru prima dată o rachetă de croazieră „strategică" în septembrie 2021, care a fost văzută de analiști la acea vreme drept prima armă de acest tip a țării cu capacitate nucleară.