Coreea de Nord. Muntele poligon atomic se prăbuşeşte - Sute de victime
Peste 200 de persoane ar fi decedat în urma prăbușirii unui tunel în Coreea de Nord, în zona unde a fost efectuat cel mai recent test nuclear subteran al Phenianului.
Aproximativ o sută de persoane care lucrau în incinta poligonului de teste Punggye-ri și-au pierdut viața după prăbușirea unui tunel, incident care s-a produs în jurul datei de 10 septembrie. Ulterior, în cursul unei operațiuni de salvare, s-a produs un nou colaps, astfel că este posibil ca bilanțul victimelor să se situeze la peste 200 de morți.
Experții afirmă că o serie de seisme și alunecări de teren în zona unde a fost efectuat cel mai recent test nuclear nord-coreean, pe data da 3 septembrie, indică faptul că regiunea a fost destabilizată, sugerând că poligonul Punggye-ri ar putea să nu mai fie utilizabil pentru testarea de arme nucleare.
Coreea de Nord afirmă că pe data de 3 septembrie a testat o bombă cu hidrogen în poligonul de încercare Punggye-ri, aflat sub muntele Mantap.
Testul nord-coreean a fost confirmat de semiologi, care au anunțat că un cutremur cu magnitudinea de 6,1 pe scara Richer s-a înregistrat în urma incidentului.
Nam Jae-chol, șeful Administrației de Meteorologie din Coreea de Sud, a avertizat luni că efectuarea de noi teste cu arme nucleare la Punggye-ri ar putea cauza prăbușirea muntelui și eliberarea de materiale radioactive în atmosferă.
„Pe baza analizei imaginilor din satelit putem afirma că există un spațiu gol, de aproximativ 60 de metri pe 100 de metri, sub Muntele Mantap", a declarat oficialul sud-coreean.
Oamenii de știință chinezi au emis avertizări similare, sugerând că materialul radioactiv s-a putea împrăștia în "toată emisfera" în cazul prăbușirii muntelui. De obicei, Coreea de Nord nu recunoaște oficial existența accidentelor grave de pe teritoriul său, în special când au legătură cu programul său nuclear.
Începând de mâine, președintele Donald Trump va efectua rimul său turneu în Asia în calitate de șef de stat, cu o agendă dominată de spectrul programului nuclear nord-coreean. Călătoria de 12 zile a liderului de la Casa Albă cuprinde escale în insula americană Hawaii, Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam și Filipine. Chestiunea nord-coreeană va predomina pe agenda discuțiilor, în condițiile în care Trump speră să obțină sprijin de la partenerii regionali ai Americii și în special de la China pentru a face presiuni asupra Phenianului. Președintele american a avertizat în septembrie de la tribuna Națiunilor Unite că, dacă SUA vor fi puse în situația de a se apăra sau de a-și apăra aliații, nu vor avea „altă opțiune decât să distrugă total Coreea de Nord.”
Comentarii
Nu există nici un comentariu.