Criza dintre democraţiile occidentale şi Rusia se adânceşte - Expulzări şi ameninţări
Uniunea Europeană şi SUA au decis expulzarea a zeci de diplomaţi ruşi de pe teritoriile lor, ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care există suspiciuni că ar fi fost orchestrat de Moscova. Nu este exclus ca în perioada următoare să fie luate măsuri suplimentare, iar Moscova a anunţat şi ea reacţii de răspuns.
Donald Tusk, președintele Consiliului European, a anunțat că 14 state membre UE au decis să expulzeze diplomați ruși ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova. Oficialul UE a mai declarat că nu este exclus ca în perioada următoare să fie luate măsuri suplimentare. Statele UE care au anunțat expulzarea unor diplomați ruși sunt: Franța (4 diplomați), Lituania (3), Cehia (3), Danemarca (2), Italia (2), Germania (4), Olanda (2), România (1), Polonia (4), Estonia (1), Letonia (1), Finlanda (1). În plus, Ucraina a anunțat că va expulza 13 diplomați ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie.
„Continuăm să criticăm acțiunile Guvernului rus, însă în același timp, astăzi, noi, europenii - alături de poporul rus - deplângem victimele tragicului incendiu din orașul Kemerovo din vestul Siberiei", a mai declarat Tusk, făcând referire la incendiul care a cuprins un centru comercial din localitatea siberiană, în urma căruia peste 60 de persoane au decedat.
Statele Unite au anunţat, tot ieri, decizia de expulzare a 60 de diplomaţi ruşi, ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, atribuit Rusiei, relatează presa de la Washington. În afară de expulzarea diplomaţilor, Casa Albă a dispus şi închiderea Consulatului rus din oraşul american Seattle, informează cotidianul The Washington Post. Printre diplomaţii ruşi expulzaţi se numără 12 presupuşi agenţi de informaţii activi în Misiunea Rusiei la sediul ONU din New York.
„Preşedintele Donald Trump a ordonat expulzarea a zeci de agenţi de informaţii ruşi din Statele Unite şi închiderea Consulatului rus din Seattle, din cauza faptului că este aproape de o bază de submarine şi de sediul companiei Boeing", a comunicat Preşedinţia SUA.
„Statele Unite au luat aceste măsuri în comun cu aliaţii NATO şi cu partenerii din întreaga lume, ca reacţie la folosirea de către Rusia a unei arme chimice de tip militar pe teritoriul Marii Britanii, cel mai recent incident în cadrul modelului de activităţi destabilizatoare din lume", precizează Casa Albă. Londra a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în contextul crizei generate de atacul neurotoxic. Este vorba de cel mai mare număr de diplomaţi ruşi expulzaţi de Marea Britanie în ultimele trei decenii.
Administraţia Vladimir Putin a atenţionat Marea Britanie, transmiţându-i recomandarea de a nu ameninţa o "putere nucleară" precum Rusia, în contextul crizei generate de atacul care l-a vizat pe un fost agent secret rus.
Referindu-se la criza bilaterală cu Marea Britanie, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a transmis: „Nimeni au ar trebui să ameninţe o putere nucleară". La rândul său, Ambasada Rusiei din Marea Britanie a atras atenţia că „orice ameninţare cu măsuri punitive împotriva Rusiei va fi urmată de o ripostă".
Fostul agent de spionaj rus Serghei Skripal şi fiica lui, răniţi în oraşul britanic Salisbury, au fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică din gama Noviciok. În total, 21 de persoane au fost afectate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.