Administraţia de la Moscova a avertizat, duminică, ţările occidentale asupra riscului escaladării conflictului militar din Ucraina dacă forţele ucrainene vor primi avioane de vânătoare F-16.

„Este un joc cu focul, fără niciun dubiu. Este vorba despre o escaladare inacceptabilă” a conflictului, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, citat de site-ul Tagesschau.de.

„Washingtonul, Londra şi sateliţii lor din cadrul Uniunii Europene au obiectivul slăbirii Rusiei, aplicării unei înfrângeri strategice şi dezintegrării ţării noastre”, a acuzat ministrul rus de Externe.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat recent că susţine instruirea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de tip F-16, de fabricaţie americană, dar programul de pregătire se va derula în ţări europene şi va dura câteva luni. În plus, Washingtonul nu se opune furnizării de avioane F-16 Ucrainei de către ţări europene. Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a afirmat că unele state europene au iniţiat deja instruirea piloţilor militari ucraineni, printre acestea numărându-se Danemarca, Olanda, Polonia şi Norvegia.

Preşedintele Biden a afirmat că omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a asigurat „în mod categoric” că forţele militare ucrainene nu vor ataca teritoriul Rusiei dacă vor primi avioane F-16.

Ministerul rus de Externe a avertizat că vor apărea „riscuri enorme” dacă statele occidentale vor furniza Ucrainei avioane de vânătoare de tip F-16. Administraţia de la Moscova a convocat, vineri, diplomaţi de rang înalt ai Ambasadei americane din Rusia pentru a denunţa afirmaţii ale lui Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden, considerate încurajări ale atacurilor pe teritoriul rus.

„A venit vremea ca Washingtonul să afle că orice formă de agresiune împotriva Rusiei va continua să fie urmată de cea mai puternică reacţie posibilă”, a avertizat Ministerul de Externe de la Moscova. Nu este clar la ce afirmaţii ale lui Jake Sullivan s-a referit Ministerul rus de Externe. Sullivan a fost întrebat, într-un interviu acordat CNN, dacă Ucraina poate primi arme care să atingă ţinte din Crimeea. „Da. Nu am impus limite asupra capacităţilor Ucrainei de a lansa atacuri asupra teritoriului aflat în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional. Ceea ce am spus noi este că nu vom furniza Ucrainei sisteme americane sau occidentale pentru a ataca Rusia. Noi credem că regiunea Crimeea este a Ucrainei”, a declarat Sullivan. Rusia a anexat unilateral regiunea ucraineană Crimeea în 2014, dar decizia nu este recunoscută la nivel internaţional.

Statele Unite au cerut de mult timp Ucrainei să nu utilizeze armament american în atacuri comise pe teritoriul Rusiei, a afirmat joi generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme de la Washington, pe fondul acuzaţiilor formulate de Moscova după o incursiune în regiunea Belgorod. „Regula stabilită cu ucrainenii este să nu utilizeze echipamente furnizate de SUA pentru a comite atacuri în spaţiul geografic al Rusiei”, a declarat Milley la finalul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei. Referindu-se la cererea Ucrainei de a primi avioane de vânătoare F-16, Mark Milley a subliniat tot joi că acestea nu sunt „arme-minune”.