China va permite cuplurilor să aibă în mod legal un al treilea copil, deoarece încearcă să oprească o criză demografică care ar putea ameninta dezvoltarea sa economică.

 

Legislativul chinez a modificat legea populaţiei şi planificării familiale ca parte a unui efort de zeci de ani depus de Partidul Comunist pentru a dicta dimensiunea familiilor în conformitate cu directivele politice.

Mişcare vine la doar şase ani de la ultima schimbare, când China a permis un al doilea copil, după un sfert de secol în care regula cu un sigur copil a fost activă.

Din anii 1980, China a limitat strict majoritatea cuplurilor la un singur copil. Încălcarea legii duce la amenzi foarte mari şi în unele cazuri la pierderea locurilor de muncă. O preferinţă pentru băieţi i-a determinat pe mulţi părinţi să renunţe la sarcinile cu fete, ducând la un dezechilibru masiv în raportul dintre sexe, relatează Reuters.

China a susţinut că politica „un singur copil” a fost un succes în prevenirea a 400 de milioane de naşteri în cea mai populată ţară din lume, economisind astfel resurse şi contribuind la creşterea economică.

Cu toate acestea, rata natalităţii Chinei, comparată cu tendinţele din Coreea de Sud, Thailanda şi alte economii asiatice, scădea deja înainte ca regula unui singur copil să fie implementată. Numărul mediu de copii pe mamă a scăzut de la peste şase în anii 1960 la sub trei până în 1980, potrivit Băncii Mondiale.

Regulile au fost uşurate pentru prima dată în 2015 pentru a permite doi copii, în timp ce oficialii au recunoscut consecinţele demografice şi economice.

Numărul persoanelor aflate la o vârstă activă din punct de vedere profesional în China a scăzut în ultimul deceniu, iar populaţia a înregistrat în mare o stagnare. Statisticile arată că 12 milioane de copii s-au născut anul trecut, ceea ce reprezintă o scădere cu 18% faţă de cei 14,6 milioane din 2019.

Chinezii de peste 60 de ani, 264 de milioane, reprezentau 18,7% din populaţia totală a ţării în 2020, cu 5,44 puncte procentuale mai mult faţă de 2010. În acelaşi timp, populaţia cu vârstă de muncă a scăzut la 63,3% din total, de la 70,1% a acum zece ani.

Trecerea la regula celor doi copii a dus la o creştere temporară a numărului de naşteri, dar efectele sale nu au atins aşteptările guvernului.

La sesiunea sa de vineri, Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului a anunţat, pe lângă implementarea regulii ce permite un al treilea copil, şi măsuri pentru sprijinirea familiei, de la concedii parentale la combaterea discriminării femeilor însărcinate şi a proaspetelor mame la locul de muncă