După întâlnirea SUA-Rusia, relaţia viitoare cu NATO şi aliaţii europeni - Momentul adevărului
Viceministrul de externe rus Aleksandr Gruşko a declarat marţi că a sosit „momentul adevărului” în relaţiile cu NATO, în ajunul deplasării sale la Bruxelles, unde miercuri se va desfăşura o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, prima întâlnire de acest fel din 2019, transmite EFE.
„Fără să exagerăm, putem spune că în relaţiile noastre cu Alianţa a sosit momentul adevărului", a declarat înalta oficialitate rusă, citată de agenţia Interfax. Din acest motiv, „am făcut un pas neaşteptat din punctul de vedere al diplomaţiei clasice şi am prezentat idei detaliate sub forma unor proiecte de acord constrângătoare din punct de vedere juridic (...) cu privire la modul în care trebuie luate în calcul interesele legitime ale Rusiei în materie de securitate militară", a explicat Gruşko.
Potrivit proiectului de acord pe care Moscova doreşte să-l încheie cu Alianţa Nord-Atlantică, Rusia cere ca blocul militar să se abţină de la orice fel de activitate militară pe teritoriul Ucrainei şi al mai multor ţări din Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.
În plus, NATO trebuie să excludă o viitoare extindere a blocului care să cuprindă Ucraina, una dintre liniile roşii trasate de preşedintele rus Vladimir Putin, care a cerut garanţii de securitate din partea preşedintelui american Joe Biden, la reuniunea lor prin videoconferinţă din 7 decembrie 2021.
Potrivit documentului rus, ambele părţi se vor angaja să nu amplaseze nici trupe, nici armament în ţările de pe continentul european, şi să nu desfăşoare rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în regiuni din care ar putea lovi obiective situate pe teritoriile ţărilor semnatare ale unui viitor acord.
Gruşko a menţionat că, la discuţiile de miercuri, Moscova va încerca să obţină un răspuns concret la proiectul de acord privind garanţiile de securitate cerute de Rusia.
„Călătorim (la Bruxelles) cu aşteptări realiste şi cu speranţa că vom avea o discuţie serioasă şi profundă despre problemele reale ale securităţii europene", a declarat el.
Reuniunea Consiliului NATO-Rusia va avea loc după consultările ruso-americane desfăşurate luni la Geneva, în care viceministrul rus Serghei Riabkov a dat asigurări că Rusia nu intenţionează să atace Ucraina, dar a apreciat totodată că NATO va face „o mare greşeală" dacă va refuza să ofere garanţii de securitate Moscovei.
În acelaşi context, Kremlinul a declarat marţi că nu vede niciun motiv să fie optimist după o primă rundă de discuţii cu Statele Unite asupra crizei legate de Ucraina şi cererilor Rusiei pentru garanţii de securitate din partea Occidentului, relatează Reuters.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a considerat pozitiv că discuţiile de luni de la Geneva au avut loc într-un mod deschis, substanţial şi direct. El a adăugat că Rusia nu stabileşte termene limită, dar nu va fi mulţumită dacă „se va trage la nesfârşit de acest proces".
Rusia a masat trupe lângă graniţa cu Ucraina şi a cerut NATO să nu ia în calcul admiterea acestei foste republici sovietice ca membru sau să se extindă mai spre Est.
Washingtonul a declarat că nu poate accepta aceste cereri, deşi este dispus să se angajeze în alte aspecte ale propunerilor Rusiei prin discutarea desfăşurărilor de rachete sau limitarea dimensiunii exerciţiilor militare. Peskov a mai spus că situaţia va fi mai clară după încă două runde de discuţii pe care Rusia urmează să le ţină în această săptămână - cu NATO la Bruxelles miercuri şi la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperarea în Europa (OSCE) la Viena joi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.